Ива Йорданова подава оставка от поста си в ДАБЧ, но иска конкурс

“Настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет”, пише в писмо до медиите Йорданова

Ива Йорданова подава оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина. Това става ясно от изпратено от Йорданова писмо до медиите, в което тя предлага да има публичен конкурс за тази ръководна позиция.

Оставката не е депозирана официално, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

“Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ)”, пише в писмото си Йорданова.

“Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати,

настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет.

За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат”, пише в писмото.

“Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора”, се казва още в изпратеното до медиите писмо.

В текста Йорданова посочва още:

“Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения. Подавам оставка, защото знам, че трябва и мога да отговоря на изискванията, отправени в откритите писма на българите в чужбина през последните дни. Подавайки оставка, вярвам и знам, че с работата си в поверения ми ресор “Българи в чужбина” през последните два месеца като част от служебното правителство и политическия кабинет на заместник министър-председателя Илияна Цанова съм направила първи крачки в правилна посока за информиране и създаване на условия на българите извън страната да бъдат активна част от българския политически живот и организацията на изборните процеси”.

В писмото си Ива Йорданова посочва още, че не подава оставка по причини, свързани с личния си живот, защото като човек, живеещ в XXI в., смята, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот.

“Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора”, завършва в писмото си Ива Йорданова.

Йорданова бе назначена за зам.-шеф на Агенцията ден, след като бе освободен и.д. председателят на агенцията Йордан Янев. Определената тогава от премиера Близнашки като „млада и амбициозна дама“, 29-годишна Йорданова живее с лидера на СДС Божидар Лукарски, който сам призна, че заради нея е в процес на развод със съпругата си, от която има две деца.

Източник: VESTI.bg

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*