Зелена светлина за яхтеното пристанище на Агия Напа

Агия Напа изглежда най-накрая ще получи своята дългоочаквана луксозна марина след неотдавнашната оценка завъздействието върху околната среда,  Министерството на благоустройството даде зелена светлина за издаване на необходимия лиценз за предприемача.

Една от проблемните точки за изграждането на яхтено пристанище е специфична част от площта между църквата Агия Текла и Макронисос – където ще бъде построена до яхтеното пристанище – която е под управлението на проекта за опазване на околната среда Натура 2000.

Субсидията от държавата в размер на 220 милиона ще бъде предоставена на MM Макронисос Марина Ltd при условие, че са предприети всички необходими предпазни мерки за да запазят и защитят дивите флора и фауна в района. Районът Агия Текла – Лиопетри е естествено местообитание за големия пясъчен дъждосвирец – птица, която е много рядка за Европа, но е известно, че се размножава в Кипър, както и в полупустинните райони на Турция и на изток в Централна Азия.

Новината за построяването притесни някои местни жители и собственици на бизнес, които бяха загрижени за потенциалното въздействие на новото яхтено пристанище върху най-посещаваните и обичани плажове в района.

Но Ставрос Карамонтанис, който е изпълнителен директор на MM Макронисос Марина Ltd, побърза да успокои всякакви страхове: “Компанията се е с ангажирала всички необходими изследвания в сътрудничество с една от най-големите архитектурни, инженерни и проектантски фирми в САЩ, Smith Group JJR, оценка на потенциалното въздействие на строителството на яхтеното пристанище на споменатите по-горе плажове, както и върху качеството на водата наоколо”

М.М. Макронисос Marina Ltd все още е в процес на опити да привлече инвеститори, но от компанията са твърдо убедени, че ставките ще скочат след позитивните новини за решението на комисията за оценка на въздействието върху околната среда.

Плановете за яхтеното пристанище включват 710 съоръжения за акостиране на яхти до 60 метра и по-малки лодки. Има планове за огромен търговски сектор, като то също ще действа и като законен входен пункт за Република Кипър.

Отделно от проектите за развитие, които ще се фокусират главно върху вили, други проекти ще включват магазини, ресторанти, тенис кортове, футболни игрища, детски площадки, нощни клубове, барове, пешеходни алеи. Изкуствен риф ще бъде построен, за да предпазва яхтеното пристанище. Също така ще се построи паркинг с капацитет за 850 превозни средства.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*