За първи път днес ще бъде осъществено кацане върху комета

Днес се очаква сондата “Розета” на Европейската космическа агенция да кацне на кометата 67P/ Чуриумов-Герасименко.

Мисията е преминала проверките в последния момент и окончателния сигнал за кацането се очаква в 0735 GMT. Потвърждение на кацането се очаква в 1600 GMT.

На три поредни сесии се обсъжда ходът на мисията, състоянието на апаратурата и готовността на робота “Филе” да бъде изпратен към кометата.

Операцията, ръководена от центъра за управление на мисията в Дармщат, е много деликатна, защото “Розета” трябва да е практически неподвижна спрямо кометата в момента, когато пуска “Филе” на около 22 км от повърхността й.

Релефът на 67P/Чурюмов-Герасименко е обсипан с ями и скални късове, а малкият робот няма система за маневриране в последния момент. Понеже гравитацията на кометата е твърде слаба, “Филе” ще използва два “харпуна”, които да се забият в нея и да го придържат.

Потвърждение за успеха или провала ще има някъде към 18:00 – 18:40 българско време. Ако роботът се е закрепил, това ще е седмото космическо тяло, на което хората са изпращали апарат. Предишните са Венера, Луната, Марс, Титан и астероидите 433 Ерос и Итокава.

Междувременно “Розета” ще направи няколко маневри, за да може по-добре да получава и изпраща научни данни към Земята.

“Филе” има батерии, които да захранват апаратурата му за 64 часа и соларни панели, които биха могли да зареждат батериите и да удължат живота му.

Дори малкият робот да се разбие или да отлети в космоса, с него ще бъдат изгубени около 20% от планираната информация. Останалите данни ще продължат да се събират и изпращат от орбиталната мисия, която трябва да е активна до края на декември 2015г. – пет месеца, след като кометата ще е преминала през най-близката си среща със Слънцето.

източник: standartnews.com

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*