Затварят летищата в Кипър за 14 дни

Спират пътническите полети до Ларнака и Пафос от 28 страни

Кипър спира пътническите полети от голям брой страни, включително Великобритания и Гърция от 3 часа сутринта на 21 март в продължение на 14 дни, като част от мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус.

В същото време леко се облекчават ограниченията за влизане в страната, за да се позволи на някои категории жители на Кипър да се завърнат у дома.

Решението бе обявено от здравния министър Константинос Йоано след продължителни срещи, фокусирани върху мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус и на фона на протести на кипърци, които не могат да се върнат у дома, поради изискването да се изследват за коронавирус. Оказва се на практика, че е невъзможно да се направи такъв тест.

Министър Йоану каза още, че въпреки всичко изискването за теста остава в сила до 3 часа сутринта на 21 март, но подчерта, че ще се направи изключение за хората, пътували в чужбина за няколко дни по медицински или служебни причини. Те могат да бъдат придружени обратно от хората, които са пътували ​​с тях. По-конкретно изключението се отнася за:

  • Хора, пътували в чужбина по медицински причини
  • Пребивавате ли в чужбина за кратък престой поради служебни или официални причини.

Всички, които попадат в тези категории, вместо да представят медицинско свидетелство, трябва да имат потвърждение от дипломатическите мисии на Република Кипър, което ще бъде издадено при условие, че представят документи за доказване на гореизброените причини (например билет за отпътуване от Кипър или медицинско потвърждение от Кипър или от медицинския център, където са били лекувани). Но пристигащите ще бъдат подложени на 14-дневна задължителна карантина.

При необходимост правителството ще осигури чартърни полети от Атина и Лондон, за да прибере хората, отговарящи на условията.

Освен това ще се разрешат пристигащи полети без пътници, за да вземат такива, които искат да напуснат Кипър.

Новите ограничения се прилагат от 3 часа сутринта, 21 март за 14 дни. Полети, с изключение на карго рейсове до летищата в Ларнака и Пафос, са забранени от: Бахрейн, Беларус, Белгия, България, Египет, Естония, Германия, Унгария, Ирландия, Израел, Йордания, Латвия, Ливан, Литва, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Катар, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Швеция, Швейцария , Украйна, Великобритания и Гърция.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*