Затваряне на пропускателните пунктове към окупираните територии?

Лидерът на опозиционната ДИКО Никола Пападопулос е предложил разглеждане на възможността за затваряне на контролно-пропускателни пунктове между разделените общности на острова, като начин за плащане на “политическа цена” от Турция.

Правителството заяви, че затварянето на граничните пунктове не е на дневен ред.

Пападопулос, който изостави правителствената коалиция през февруари заради разногласия с президента Никос Aнастасиадис, коментирайки кипърския проблем каза, че трябва да бъдат разгледани на пропускателните пунктове в отговор на агресията на Турция от последните дни.

“Нуждаем се от мерки, които ще имат политическа цена за Турция и състоянието на окупираната територия”, каза той в понеделник вечерта в новините на частната телевизия Sigma .

Запитан от водещия дали това означава затваряне на пропускателните пунктове, Пападопулос заяви, че “това е една от мерките, които трябва да се проучат.”

“Как може да регламента на зелената линия да работи докато се нарушава изключителното ни икономическо пространство?”, Каза той.

Контролно-пропускателни пунктове в буферната зона, бяха открити през 2003 г., докато именно бащата на Пападопулос “, Тасос, беше на власт.

Регламентът за демаркационната линия регулира движението на стоки и хора в рамките на разделението, които са в сила след влизането на Република Кипър в ЕС през 2004 година.

Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу прави нещо подобно през 2012 г., за временно преустановяване на преговорите, когато Кипър поема ротационното председателство на ЕС през втората половина на годината.

Турция издаде морска консултативна нота за сеизмични проучвания край  южното крайбрежие на острова,  навлизайки в части на офшорни блокове 1, 2, 3, 8 и 9.

В интервю за турския вестник Daily Sabah, която бе публикувана преди два дни, говорителят на правителството Никос Христодулидис заяви, че администрацията работи по редица политически, дипломатически и законови мерки, но затварянето на граничните пунктове не е на дневен ред.

“Бихме искали да си сътрудничи с Турция и ние сме готови за това. Моето послание към Турция е: Можем да решим този проблем. Нека да се възползваме от красотата на региона. Имаме много работа за вършене “, каза той.

CM

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*