Законопроектът за конфиденциалност вече е гласуван

 

Кипър узакони следенето и подслушването на пощата и телефоните на физически лица

Законопроектът беше гласуван и приет с 28 гласа в полза, главно от управляващата партия ДИСИ с известна подкрепа от ДИКО, от АКЕЛ гласуваха против.
Новият закон позволява на полицията, след като е поискала и й е осигурявана съдебна заповед, да следи и да събира писмени електронни съобщения на заподозрени лица.
Това включва имейли, както и съобщения на Viber, Skype, Whatsapp и Facebook.

законИсканията за достъп до комуникациите на дадено лице ще бъдат направени в окръжен съд, а съдията ще преразгледа искането и ще издаде заповед за подслушване, поставяне на условия за наблюдение, както той или тя счита за необходими.
Адвокатска комисия ще подписват заповедите за наблюдение.
Очаква се, че това ще подпомогне прилагането на закона да се въвеждат наказателни преследвания по-специално във връзка с текущото разследване на финансовата криза от 2013г.
По силата на изменение, предложено от АКЕЛ, ще се прекратява следенето на личните съобщения след период от 30 дни. Ако разследването не е приключило през това време, времето за наблюдение може да се удължи два пъти, за общ срок от 90 дни.

Три месеца след решението на съда, съответното лице ще бъде информирано, че неговите или нейните комуникации са били наблюдавани.
В заповедта за подслушване изрично ще се назоват лицата, изпълняващи заповедта, така че те поемат отговорността в случай на злоупотреба.

Новият закон ще позволява тези имейли, и подобни доказателства, да бъдат представени като доказателства в съда.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*