Законите са “игнорирани” за нефтените гиганти

Населението на Арадиппу с онлайн петиция срещу строителството на съоръженията на проучвателните компании Halliburton и Schlumberger на територията на общината. Липсата на публичност за проекта подхранва техните опасения за опасни и вредни вещества в района, в близост до техните жилища.

Гигантите Halliburton и Schlumberger имат своя база в Кипър за своите операции в Източното Средиземноморие. На този етап, те ще работят с ENI-KOGAS, в  проучвателните си сондажи за газ.

Масивните съоръжения на двете компании са разположени близо до кръговото Kalo Chorio, на 5.5 км от летище Ларнака и 7,5км от пристанището на Ларнака. Най-близките жилища са на 1км. Местните жители са разгневени и загрижени от липсата на публична информация за проекта. Междувременно те са подали жалба до омбудсмана, и са започнали онлайн петиция, настоявайки съоръженията да бъдат отстранени .

На 23 октомври става ясно, че община Aradippou е предоставила на Halliburton и Schlumberger разрешителни за строеж само два дни, преди да е приет нов законопроект относно изследванията на околната среда при използването на  такива съоръжения.

На следващия ден кмета на община Арадипу, г-н Евангелос Евангелидис  защити действията на общината, настоявайки, че всичко е било направено „като по книга”.

Участвайки  в радио шоу, Евангелидис казва, че всички правителствени организации за градско планиране заедно с инспекциите  по труда са дали зелена светлина на проекта.

Евантия Сава, общински съветник  от Арадипу (АКЕЛ) е една от малкото, които са гласували против предложението за предоставяне на разрешителни за строеж. В интервю за медиите, г-жа Сава е категорична, че от самото начало всички процедури били незаконни или нередовни.

Тя твърди, че строителството е започнало преди издаването на разрешителни за строеж, а законът забранява това, без никакви изключения.

Сава обясни, че съоръженията, които са разположени в конкретната зона, трябва да съответстват на леката промишленост. Но дейността на двете компании се състои в областта на тежката индустрия.

Също така Отдел градоустройството е поискал от кабинета да одобри разрешението на градското планиране чрез отклонение от основния план за Ларнака. Кабинетът бе помолен, тъй като проектът е на държавна земя. Като резултат, каза Сава, Отдел градоустройство взима одобрението на кмета като последна дума на общината, и започна да издава разрешение за градоустройство на Schlumberger.

Въпреки всичко, когато бъде констатирано незаконосъобразност, каза Сава, общината може да се обърне към Върховния съд и да поиска отмяната на разрешението за градоустройството. Но община Арадипу не е направила това.

Ако се има предвид мошеничеството от страна на властите, как може сега някой да убеди скептичните местни жители, че операциите са безопасни, дори и ако те наистина са такива.

По материал на CM

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*