Завърши първият шахматен турнир на училище “Народни будители” в Паралимни

Днес завърши 1-вият Шахматен турнир към Българското училище “Народни будители”  в Паралимни. 14 млади шахматисти прeмериха сили в две възрастови категории – до 8 години и до 12 години. Състезанието бе организирано в седем кръга. Партиите се изиграха в сградата на училището в периода 1.02.2015 – 7.03.2015.

На церемонията по награждаването днес, която се проведе в двора на училището, присъстваха съученици, родители и приятели на шахматистите. Всички участници получиха грамоти, а за победителите имаше награди и медали.

Тримата призьори на турнира Алекс Маринчев, Павлос Герасиму и Виктория Димитрова ще представят училището на Младежкото първенство на Кипър, което ще се проведе в началото на месец май тази година. Те заслужиха участието на този голям форум с високите резултати, които постигнаха, класирали ги на първите места във съответните възрастови групи – Павлос – до 8 години, Алекс – до 12 години и Виктория – при момичетата .

10578127_1075034255857052_399249926_o

Шахматната школа към Българското училище “Народни будители” в Паралимни бе създадена в началото на тази учебна година. В нея са се записали 18 деца. Пешките, кончетата и останалите герои на древната игра изградиха  мост, който обединява деца от различни възрасти в една дейност, на която всички заедно могат да се насладят. Групата се събира всеки вторник и е отворена за всички, които искат да играят шах.

Ръководител на школата е Георги Христов – шахматен съдия 1 категория към българската федерация по шах и рейтинг администратор към кипърската шахматна федерация. Той живее от 13 години в Кипър и в момента учи в НСА за шахматен треньор. Споделя, че за първи път работи с деца и това му доставя огромно удовлетворение. “Те се се учат на шах, а аз – на педагогика”, шегува се Георги.

Поздравления за победителите! Желаем на всички млади шахматисти и на техния треньор много успехи на черно-бялата дъска.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*