Жителите на Ксилофагу не успяха да се запишат в рекордите на Гинес

Село Ксилофагу не успя да подобри световния рекорд за пържене на картофи. Постижението в Книгата на рекордите на Гинес остава в Индия, където на 22 септември 2018 г. ентусиасти приготвиха 659 кг пържени картофи.

Организаторите на Международния фестивал „Голям картофен фестивал Ксилофагу – 2023“ искаха след изпържване, изпържените картофи да тежат най-малко 660 кг.

За тази цел са използвани осем огромни тигана, голямо количество олио и повече от един тон картофи.

Усилията обаче не бяха успешни, тъй като пържените картофи тежаха само 420 кг. Инспекторът на Книгата на рекордите на Гинес обяви, че Ксилофагу не успя да подобрят световния рекорд, защото не са предвидили фирата при пържене от 35%.

Провалът обаче не може да разклати духа на жителите на Ксилофагу. „Продължаваме напред с високо вдигнати глави. Ако утре опитаме отново, със сигурност ще успеем. Много по-важно е, че започнаха да говорят за нас“!

Според местните власти във фестивала в чест на местните картофи са участвали около 3500 души.

Фестивалът на картофа се превърна и в протестна площадка. Фермери производители на своите трактори се наредиха до известния паметник на картофите и окачиха транспарант с надпис „Молим за финансова подкрепа от правителството поради високата цена на продукцията, торове, гориво и електричество“. Те успяха да привлекат вниманието на министъра на земеделието Петрос Ксенофонтос, който присъства на фестивала. Той разговаря с демонстрантите и се съгласи да проведе среща с тях на 14 септември. Предвижда се да се обсъдят проблемите, които срещат, и да се положат усилия за намиране на решения. Фермерите отвърнаха, като подариха на министъра картоф във формата на сърце.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*