ЕС ще обсъди исканията на фермерите след масови стачки

Съветът на министрите на земеделието и рибарството на Европейския съюз (ЕС) се събира в понеделник следобед, за да разгледа, наред с други въпроси, исканията на фермерите, които протестираха в цяла Европа през последния месец.

Според изявление на министерството на земеделието, съветът ще обсъди необходимостта от бърз, но структурен отговор на настоящата криза в селскостопанския сектор.

Ще има обмен на мнения относно краткосрочните мерки, които могат да бъдат предприети от държавите-членки на национално ниво за намаляване на административните разходи за земеделските производители при прилагането на Общата селскостопанска политика (ОСП) и друго законодателство на ЕС, както и относно средносрочните и дългосрочни действия за опростяване на ОСП и законодателството.

Ще бъдат обсъдени и други действия, които могат да бъдат предприети въз основа на исканията на фермерите, в рамките на възможностите на финансовата рамка и без да се застрашават общите цели на Зелената сделка.

Преди няколко седмици фермери в Кипър протестираха в Никозия и Пафос, последвайки примера на много от европейските си колеги, които излязоха на улицата, за да изразят загрижеността си относно зелените политики на ЕС.

Тогава министърът на земеделието Мария Панайоту каза: „ Правителството стои заедно с фермерите, а не срещу тях.“

Тя каза, че една от основните цели на правителството е да увеличи с 1,8 на сто приноса си в първичния сектор в БВП.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*