ЕС: Стриктно съобщение до Анкара

Брюксел: ЕС има сериозни опасения относно напрежението в Източното Средиземноморие и призовава Турция да покажат сдържаност и да зачита суверенитета на Република Кипър в нейната изключителна икономическа зона.

Призовава се Турция да прекрати дейността си, с цел да се създаде подходящ климат за възобновяване на преките преговори за решаване на кипърския проблем.

 

Предстои приемането на параграф на срещата на върха на лидерите на ЕС,  който ще съдържа „ясно колективно послание“ от страните членки на ЕС.

В съобщението се казва, че за въпросния параграф вече се провеждат консултации между кабинета на Херман Ван Ромпай и приближени на президента Анастасиадис.
Отбелязва се, че приемането на заключенията изисква единодушие. Защитниците на Турция в ЕС, Великобритания, Швеция и Финландия не са имали до снощи възражения и решаващ ще бъде днешния ден за финализирането и приемането на заключенията.

Писмо на президента Анастасиадис към лидерите на ЕНП ще бъде прочетено днес от гръцкия премиер Андонис Самарас.

След като информира колегите си за турските провокации, президентът Анастасиадис заяви, че ще наложи вето на започването на нови преговори за присъединяване на Турция към ЕС.

В допълнение, г-н Анастасиадис призова ЕС да изпрати “силно колективно послание” на Турция и “да не се ограничава до половинчати доклади, които до момента се оказаха неефективни. „Ние сме убедени, че без силно колективно послание, Турция ще продължи с провокациите си“, добави той.

В момента на тежка политическа криза г-н Анастасиадис търси  солидарност от политическото семейство на ЕНП, тъй като в една от 28-те държави-членки, суверенитетът и суверенни права са нарушени от страна кандидатка за членство в ЕС. Той също призовава да се създадат условия за възобновяване на преговорите за решаване на кипърския проблем.
Източник: CYtoday News

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*