ЕС: Солидарност в действие

3156 търсещи убежище бяха пренасочени от Кипър към 11 страни от ЕС. Това се посочва в писмо на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до лидерите на 27-те страни от общността.

Европейската комисия, каза тя, се фокусира върху укрепването на външните граници, предотвратяването на незаконното влизане, борбата с трафика на хора и увеличаването на броя на репатриранията.

Фон дер Лайен изброява конкретни мерки, предприети за борба с миграционната криза. Те включват разпределението на 3156 търсещи убежище от Кипър към Германия, Франция, Финландия, Норвегия, Румъния, България, Хърватия, Португалия, Люксембург, Литва и Ирландия по линия на Европейския механизъм за солидарност. Това е статистика към 12 октомври.

Подобни премествания по същия механизъм са планирани за търсещи убежище, блокирани в Италия, Гърция, Испания, Малта и Белгия. В писмото се отбелязва финансовият принос на Чешката република към усилията на Кипър за репатриране на бежанци и към проекта за създаване на център за непридружени непълнолетни.

Фон дер Лайен спомена нарастващите финансови нужди, свързани с проблемите на управлението на миграцията, сътрудничеството с трети страни и подкрепата от страните от ЕС. Тя отбелязва увеличаване на миграционните потоци, повечето от които са в Централното Средиземноморие, Кипър и Канарските острови.

Европейската комисия сега съсредоточава усилията си върху укрепването на границите на ЕС и предотвратяването на незаконни влизания. Меморандумът за разбирателство с Тунис е пример за такава политика.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*