ЕС да се намеси за разрешаване на конфликта Турция за корабоплаването

Министър на транспорта Мариос Деметриадис призова европейския комисар, отговарящ за транспорта, Виолета Булк, да окаже натиск върху Турция за вдигане на мерките й срещу кипърското корабоплаване.

На среща с Булк в Брюксел вчера, Деметриадис и комисарят обсъдиха и други въпроси, свързани с ресора й.

Деметриадис, говорейки за кипърското корабоплаване, подчерта, че едно силно Кипърско корабоплаване ще се отрази положително на конкурентоспособността на ЕС като цяло.

Силната позиция на Кипър е отразена и от факта, че Андреас Христостому от Министерството на търговията е кандидат за поста генерален секретар на Международната организация за доставки, отбеляза още Димитриадис.

Министърът също така поиска от Комисията да продължи усилията си за решаване на проблема с Турция, която забранява самолети на Кипър да прелитат над турското въздушно пространство. Той изрази силния интерес на правителството на Кипър към финансирането от ЕС за проекти, свързани с транспорта, включително за създаването на трамвайна мрежа, особено след обявяването на т.нар План за инвестиции Юнкер.

По-рано в сряда, министърът взе участие в Съвета на министрите на транспорта, на който се обсъди приносът на инфраструктурните проекти в областта на транспорта, по стратегията Европа 2020, за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*