ЕС гледа към газовите резерви на източното Средиземноморие

Газовите резерви на източното Средиземноморие, включително и Кипър, могат да имат значително значение в газовото разнообразие на Европейския съюз, потвърди Европейската комисия.

По време на пресконференцията в Брюксел, Якуб Адамович, говорител на Европейската комисия по транспорта и регионалната политика, бе попитан как газовите находища, намиращи се между Израел и Кипър се вписват в по-широка схема на европейския енергиен съюз.

„Резултатите от източните средиземноморски залежи биха могли да изиграят много важна роля за подпомагане както на страните, които добиват газта, така и на съседните страни за справяне с проблемите си с енергийната сигурност”, каза Адамович. Той добави, че е твърде рано да се оцени въздействието на тези газови находища на пазара на газ в ЕС.
„Комисията е потвърдила многократно потенциала на източния средиземноморски регион в контекста на последните открития на газ и следва с голям интерес плановете за развитие на газовото находище в Кипър и другите източници на газ в района на Източното Средиземноморие. Доставката на газ за ЕС и по-специално за региона на Югоизточна Европа също е от ключово значение в това отношение” продължи Адамович.

През 2015г. източно – средиземноморския газопровод, определен като проект от общ интерес, получи 2 млн. финансиране. Този газопровод ще свързва Кипър с Крит и след това Гърция или Италия.
Някои експерти се съмняват в техническата осъществимост на проекта, както и неговата висока цена, който ще повлияе на пазарната цена на европейския потребител, което го прави неконкурентоспособен на руския газ.
Изключителна икономическа зона на Кипър, наречена Афродита, има около 4.5 трилиона куб.м. газ.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*