Енергийната програма продължава както е планирана, потвърди Анастасиадис

Кипър популяризира три проекта, избрани от Европейската комисия като проекти от общ интерес, заради ползата им за европейския енергиен пазар, каза президентът Никос Анастасиадис на 9-ия Средиземноморски форум за нефт и газ в Никозия. Той допълни, че наскоро два от проектите са осигурили финансиране от ЕС. Ще бъдат отпуснати 101 млн. евро за проекта CyprusGas2EU, докато EastMed Pipeline ще получи 34,5 млн. евро за технически проучвания.

Проектът CyprusGas2EU „има за цел да позволи транспортирането на газ от Източното Средиземноморие до Европа. До 2020 г. Кипър ще изгради отделение за съхранение и регазификация, за да внася газ (LNG) от международните пазари, каза Анастасиадис.

EastMed Pipeline има за цел да транспортира газ от Кипър и Източното Средиземноморие до Европа през Крит и континентална Гърция.

Третият проект, Interconnector на EuroAsia, е електрическа връзка между Израел, Кипър и Гърция, която се поддържа от всичките три правителства.

„Ние възнамеряваме да продължим да упражняваме правата на Кипър като независима и напълно интегрирана държава-членка на Европейския съюз, като продължим с нашата програма за проучване, както беше планирано“, каза президентът.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*