ЕМС одобри 100 милиона за Кипър

esmЕвропейският механизъм за стабилност (ЕМС) одобри в четвъртък отпускането на € 100 млн. за Кипър, след положителната оценка на шестия тримесечен обзор на програмата за макроикономически корекции и одобряването на допълнителния меморандум от борда на ЕСП.

Изпълнителният директор на ЕМС Клаус Реглинг заяви, че е доволен от програмата за преустройство на Кипър. “Правната рамка за нова възбрана е влязла в сила, и е налице съществена реформа при фирмените и частните разпоредби при неплатежоспособност. Тези нови разпоредби позволяват на страната да се справи ефективно с проблема с необслужваните кредити. Вярвам, че правителството ще продължи усилията си за реформи, така че Кипър да може да поддържа икономическото възстановяване “, каза той.

Според Реглинг, напредъка в Кипър потвърждава, че “със силна ангажираност от страна на правителството се гарантира и предоставянето на заем в замяна на условията за развитие в политиката и икономиката”.
Това е доказано от успешната програма в Ирландия, Португалия и Испания, добави той.
Със сегашната помощ общата сума на финансовата помощ от ЕМС за Кипър е € 5,8 млрд от € 9 млрд. разрешени при одобрената програма.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*