Емигрантите изпращат у нас 2.3 млрд. лв. годишно

За 20 години 10% от хората в активна възраст са напуснали България

Над 2.3 млрд. лв., или 1.5 млрд. долара, годишно изпращат българите, които живеят постоянно в чужбина, на свои близки и роднини в страната.

Това са данни на Световната банка, а според някои емпирични проучвания за 2013 г. сумата е достигнала 3.4 млрд. лева, съобщи д-р Ирена Зарева от Института за икономически изследвания при БАН по време на международен икономически форум в София, организиран от института.Така за пореден път сънародниците ни в чужбина се оказват най-големият инвеститор у нас.

Траншовете на работещите зад граница са с около 1 млрд. лева повече от всички преки чуждестранни инвестиции, влезли в страната ни през 2013 г.За жалост само под 1% от пратените у нас суми отиват за развитие на собствен бизнес, обясни д-р Зарева.

Почти 72% от парите на емигрантите близките им харчат за неотложни текущи потребности като сметки за ток и вода. Други 10.7 на сто от получените средства отиват за погасяване на заеми на роднини и приятели. Същият процент от парите близките на емигрантите дават за образование на членове на семейството. А едва 5.6% от парите се заделят за черни дни.

Огромна част от емигрантите у нас твърдят, че губят знанията и уменията си зад граница. Половината от българите, работещи в чужбина, изкарват хляба си на работни места, изискващи по-ниска от тяхната квалификация.

Професията на други 47% изисква сходни на техните знания и опит, а 4% работят на място, за което е необходима по-висока професионална компетентност.

“Българите в чужбина работят основно в строителния бранш и туризма”, коментира д-р Ирена Зарева. Около 37% от тях са нискоквалифицирани работници, а други 28% работят в сектора на услугите.

Източник: в.Сега 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*