Една България на Слави…

Жени Костадинова - „Само за хора, които все още могат да мислят...”

С кючеци, стриптийз танци и пошли фолк парчета шоуменът, претендиращ че е патриот, зарибява младите българи

Голям успех имал Слави с концерта си в зала Арена! 17 000 души! Грандиозно шоу, фурор! Оставил без дъх публиката! Яко, уникално! Няма такъв концерт! Няма такъв шоумен…

jeni_kostadinova2Слушах коментари след концерта на Слави в най-голямата зала в България, давани и от хора, посетили спектакъла, и в медиите. Откакто Слави откри славеят Крисия, започнах да следя шоуто му, с надежда да видя нещо позитивно, нещо градивно и смислено в 60-минутното му екранно присъствие. Разбрах, че поизчерпани от оригиналност, сценаристите му бяха измислили да прави кастинги за певици, танцьорки, детски музикални таланти. В тюрлю гювеча, наред с кастингите, актьорските скечове, вицовете и откровената посредственост, отвреме навреме Слави изказва и някоя добра позиция, кани хора, които има какво да кажат или покажат, та заради тези зрънца позитивност, го гледам.

Помислих си даже, че е изживял катарзис, че е извървял път и от егоцентрикът с голяма уста и беден речник, прикриващ посредствеността си зад поведението на лигав шоумен, се е превърнал в личност – в човек, осъзнаващ силата си на водещ на рейтингово предаване, чрез което може да внушава позитивни и смислени идеи, да повдига духа и самочувствието на своите не малко зрители, да им дава примери за родолюбие, трудолюбие, национално самочувствие. Той би могъл да прави това и даже даваше знаци, че го прави, но изглежда всичко е фалшиво.

Ако сте гледали концерта на Слави в зала „Арена”, на живо или по телевизията, не може да сте останали равнодушни. Има поне 3-4 причини, заради които като българи (ако сте българи) сте били жегнати. Опарени. Дори взривени.

Първо, сигурно сте били впечатлени от публиката в залата – многохилядна, екзалтирана, активна, съпреживяваща, пееща, танцуваща, плачеща, гримасничеща (поне на тв-екрана видях само Слави да се плези грозно?, но най-вероятно примерът му е бил последва от стотици фенове). И преди всичко младежка! Млади хора на възраст 15 – 30 години, такива бяха платили за билети за концерта на Слави и „Ку-ку” бенд. Младежи изпълваха огромната зала, препълваха я. Симпатични лица, интелигентни, явно ученици и студенти, явно будни и влюбени, поемащи по пътя на житейските избори и реализация. Тези млади хора, които след 10-20 години ще застанат начело на държавата, очевидно припознаваха в Слави и неговия екип идол и модел на подражание. Пример за модерност, за успешност, за дързост и авторитет.

slavi3А какво е „огледалото”, в което многохилядната младежка публика се оглежда и й се иска да се припознае? Какъв е кумирът й? Висок, с тъмни очила, черен шлифер, бръсната глава, хашлашки речник и махленско поведение. Огледало на едно друго огледало, дето стои начело на държавата ни и се нарича премиер. Това поведение подсъзнателно внушава: „Бъди груб, бъди непукист, глей си живота, яж, пий, консумирай удоволствия, радвай си плътта, сетивата… Гони мацки, крадвай квот моеш, прави си кефа – това ще ти остане. Другото – вятър…”

А как се постига подобно внушение? Да, освен с визията и поведението на основната звезда – и с нейната компания. Пригласящите,  „подгряващи” изпълнители. От Слави – до ангелчето Крисия всичко бе опорочено, дамгосано от знака на една съвсем не наша, не българска, не автентична ритмика: попфолка, кючека, пошлостта, вулгарната голота, натрапените ритми от кръста надолу – танцьорките основно кършеха задниците си и заставаха с гръб към публиката.

Кючекът! Ето това бе основния танц в концерта на Слави! Все едно „Син сити” се бе преместило в „Арена Армеец”. Това завладява днес душите на децата и младежите, това ги вкарва в спиралата на времето. Те трупат своите спомени от празните, безсъдържателни песни в този ритъм, които освен повечко питиета засмукват и изпарени съзнания, празни погледи, унизени мечти. А музиката е муза – тя вгражда в подсъзнанието и душата импулси, които човек следва цял живот. Музиката формира ценности, естетика, житейски пориви. Чрез нея можеш да внушаваш, манипулираш.

Какво внушава рапърското парче „Пружината”, например, съпътствано от танца на кьочекинята Нана? Вулгарност, сексизъм и примитивен нагон – такъв, какъвто изповядват мутрите, бандюгите, най-маргиналните типове в едно общество. Но ако на тях дотам им стига интелектуалния багаж, защо Слави и екипът му осъзнато им подражават? Защо ги внушават на младите българи, търсещи своята самоличност?

Че Слави не може да пее, и че песните му са кухи и безсъдържателни (с малки изключения), състоящи се от поslavi2 20-тина думи, е отдавна известно. Очаквах обаче след всичките конкурси, които проведе с екипа си, да изкара на сцената нови хора – негови открития, млади таланти, които да ни окрилят с песните си, да ни повдигнат духовно, да ни стоплят емоционално и да ни дадат надежда, че има смисъл колкото и да е трудно и отчайващо да градим къщата си, наречена България, да го правим, да продължаваме. А той изкара на сцената като мега звезда „жената с най-уникалния и неповторим глас в света” … Софи Маринова. Циганката. Да, безспорно, тя е даровита, но нима няма българско момиче, което да изкара на сцената, и което да ни разплаче не с чалга песен, а с песен, свързваща ни с корените ни, с идентичността ни, с езика и вярата ни. Да ни внуши: „Българи, ние сме дали и даваме много на света! Ние сме народ с древна култура и трябва да я съхраним! Ние сме талантливи и трябва да се гордеем с това!”

Всъщност, Слави има заслуги в това отношение: негови открития са Нина Николина, Деси Добрева, Нели Петкова, Крисия… Изумителни са и момичетата от фолклолно студио „Нуша” с ръководител Нели Андреева, изпълняващи автентичен български фолклор, за които научих чрез „Шоуто” му и много се зарадвах, че ги е поканил да вземат участие в концерта му – така получаваха шанс за изява пред голяма аудитория. Но какво се оказа всъщност!? И Деси, и Поли, и „Нуша”, та даже и малката Крисия бяха вкарани в контекста на, уж балканските (жалка имитация на Горан Брегович и Кустурица), но основно груби, цинични и грозни, по-скоро циганско-турски ритми, с които Слави и компания забавляваха (по-точно зарибяваха) зрителите си в залата.

slaviВероятно от страх да не го засенчат, Слави не даде шанс на по-талантливите от него да блеснат със свои авторски изпълнения, позволи им единствено в дует с него да пеят, а Борис Солтарийски е толкова певец, колкото и Слави. Унизително ми се стори и изкарването на сцената на момичетата от „Нуша”, само за да припяват на останалия вече без глас Слави, на песента „Йовано, Йованке”. Тези даровити деца, събрани от Нели Андреева, заслужават популярност, големи сцени, подкрепа, те биха могли да славят България и извън пределите й с автентичните си народни песни – и именно Слави би могъл да им подаде ръка, да ги рекламира. Но защо да го прави!? За да засенчат доходоносната му посредственост ли?

Като дойде реч за доходите, нека го кажа направо: този концерт на Слави е най-лошия, който съм гледала. Най-унизителния. Защото по всичко личи, че е направен основно и само заради пари. Сервилно и комерсиално. Преди години на концертите си Слави влагаше много емоция, пееше, както си може, но от душа и това правеше бездарието му не така натрапчиво. Сега не само, че пя бездушно и по задължение (да мине концерта), но лъсна и напъването му да си изкара песните докрай – криво ляво, но поне до края. Енергия ли, сили ли, порив ли – нещо вече не му достига. А за финал на песните си – нелепо си изплезваше езика, което е доста обидно за публиката, но явно това е неговата публика. От танцьорките му, които приличаха на стрийптизьорки, през певиците му, които са интелигентни момичета и стояха леко нелепо на сцената, влизайки в ритъма на парчетата, според мен, неохотно, само защото са поели ангажимент да участват в шоуто, до музикантите от „Ку-Ку” бенд, които са професионалисти и много добри музиканти, но също принудени да правят посредствена музика, за да си хранят семействата – всичко мирише само и основно на правене на пари. Индустрията „Слави” прилича на полуфабрикат, наложен на пазара като деликатес чрез мега реклама.

Концертът на Слави бе един търговски продукт с висока цена и лошо качество. Само че, уви, има потребители за него. Те са формирани в продължение на 20 години. Някои от тях, от раждането си до днес, слушат мантрите на Слави от екрана, музиката му в чалготеките, имитират поведението му (вижте абитуриентите: черни костюми, бръснати глави, тъмни очила). Те са целенасочено отглеждани, подготвяни, зарибявани, прелъстявани. Те са негови. Негови продукти. Младите българи.

krisiaНай-нелепото, най-мъчното за преглъщане в този концерт е изпълнението за финала на Крисия на песента „Моя страна, моя България”. Ангелът беше облечен в рокля, с багрите на българския трикольор, съвсем по американски (не мисля, че това е подходящ начин да покажеш патриотизма си). И след всички кьочеци, кьобеци, сълзи и сополи, голи танцьорки, тъмни очила, мутренско поведение и откровена халтура – песента-химн на Емил Димитров, изпълнена от ангела Крисия прозвуча като подигравка. Като лисната в лицето кофа с помия. Нелепа. Чужда. Абсурдна. Хубава ябълка, дадена на свинете. Бисер в калта.

Това ли е България, питам се!? Това ли е „моята страна”!? Екзалтирана млада публика, която съпреживява и адмирира пошлостта, посредствеността? Кьочека. Алкохолната емоция. Безкритичното мислене. Това ли е музиката, която кара кръвта на идващите след нас българи да закипява? Това ли е наследството, което им оставяме?

Не, Слави! Това НЕ Е „моята България”! Не е България и на много други като мен! Само че нашият глас няма инструментите да бъде чут надалеч. Поради много причини не му се дава шанс, сцена. А ти имаш микрофон, имаш високоговорител. Болно ми е, че не осъзнаваш каква мощ имаш! Че от позицията си на идол би могъл да поведеш тази армия от млади хора в съвсем друга посока – на повече истински стойности (за каквито явно лицемерно говориш в шоуто си), на непопулистки патриотизъм, на смисленост и градивност. Можеш, дори само с един концерт, да прокараш други стойности, по-висока естетика и етика, и пак да извлечеш дивиденти – не само материални. Можеш да заведеш младите българи при корените им, да ги накараш да отпият от извора си, да им припомниш кои са и да им дадеш истинска, питателна храна. За да не избягат утре в чужбина (проблем, за който уж се кахъриш в шоуто си). За да не останат тук само тези, които могат да се движат от кръста надолу…

Можеше… Ако наистина го носеше това чисто зрънце българщина… Ако наистина вибрира духът ти малко по-нависоко… Ако можеше, Слави, да погледнеш отвъд себе си.

Жени Костадинова

Твой бивш колега в студентска програма „Ку-Ку”                      

            

58 коментара

 1. Посредственост, кич, нелепо самочувствие, маскирани с големи приказки!

 2. Ха-ха!!! Голям коментар. Язък, че го прочетох до край и си загубих няколкото и без това ценни минути. Изключително много негативизъм лъха от Вас г-жо Костадинова. Явно злобата във Вас надделява. А и улавям нотки на лична неприязън и разочарование от Слави. Май не живеете в тази България, каквато всеки ден я виждате по улиците, телевизията и другите средства за масова информация. Ясно е, че има такава музика от десетки години в България. Че моето поколение с такава музика е отраснал, защото тогава (1990-2005) не се слушаше масово Лили Иванова например по колиби, паланки и села. Слушаше се чалга, поп-фолк, както искайте го наричайте. Мога точка по точка да Ви опровергая.. Ще започна с това, че публиката не беше 15-30 годишна, а 20-25-40 годишна. Нека бъдем малко по-точни.

  • Специално за Боян 29.05.2015 в 12:50 /. Ше илюстрирам отношението си към написаното от него по-горе с една епиграма от Радой Ралин (ЦАРСТВО МУ НЕБЕСНО) : – “По- заразно от спина, по- страшно от рака, си остава само ПРОСТАКА” …

  • Ами Бояне много жалко, че си от частта българи, които е слушала чалга и кючеци! То в бг който искаше винаги можеше да слуша и рок музика и хеви метъл и доста други музики различни от тези, които ти познаваш, но щом за теб алтернативата е или Лили Иванова по колиби и паланки или чалга… то много жалко. Но не си представителна извадка, така че мнението ти си го задръж!

  • Бъркаш приятелю, бъркаш. 🙂 Първо, не разбрах защо избра този период, след като сега е 10 години по-късно. После, от 19990 до 2005 наистина някои слушахте такава музика, но това не означава нито, че сте мнозинство, нито, че това е правилната музика. А за публиката, изгледай концерта който даваха по ТВ, явно е снимано избирателно. :-)Не, че гледах повече от 10-ина минути, но май много, много 40 годишни не видях.

   • 1990-2005 защото активните години на Слави са тогава. Никъде не твърдя, че сме мнозинство. Просто като човек живял тогава в детските си години, масово се слушаше това. Масово от радиа и телевизии. Айде не бъдете по- християни и от Папата! Моля Ви се. Аз не твърдя и че е правилната музика. Всеки има право на избор. Сега слушам Слави и чалга като седна да се веселя на маса. През останалото време слушам от Филип Киркоров до Металика. През Азис, Криско и Бони М. Бях на концерта и видях 40-годишни. При това не малка част. По телевизията също го гледах..

  • И заради такива като теб ще напусна България каза:

   Чалгата е най-големия социален паразит, който естествено се намира в дебелото черво… но незнайно как засяга мозъка ….

 3. Абсолютно съм съгласна с тази статия!
  Но той е намерил слабото място на масите за това пошло шоу!

 4. Браво! Много задълбочен и точен анализ, напълно съм съгласна…

 5. Напълно съм съгласна с казаното в статията.Тя не е хейтърска, а 100 процента реална. Поздравления за Жени!

 6. Определям този коментар като изключително тенденциозен и едностранчив. Уважение към авторката, защото явно е интелигентна личност, но в редовете виждам едно лично, субективно и неаргументирано мнение, с което в 90% не съм съгласна. Но да – всеки има право на мнение естествено. А за контра-доводи на написаното не виждам смисъл, а и на такава дълга статия те също ще бъдат толкова пространни. Хубаво лято!

 7. Госпожо, хванала Ви е логореята (не знам как се казва когато се пише, а не се говори). Не мога да чета нещо толкова дълго и скучно. Накратко – щом Слави ви е проблемът, значи живеете в друг свят, различен от моя!

 8. Горките “Нуша”, (които “заслужават популярност, големи сцени, подкрепа и биха могли да славят България и извън пределите й с автентичните си народни песни”),си бяха супер на фестивала в Балчик, а лошият Слави ги изкара пред 17000 в малката зала Армеец, ц, ц, ц!

 9. като събере 17000 публика нека да и дадем думата като на равни

 10. Все пак да не забравяме,че Слави преди всичко е шоумен,не може да искаме толкова сериозност от него…

 11. Да ,така е ! Браво на авторката !
  А този лигав побелял език се вижда във всеки край на шоуто МУ….
  Около мене никой не го гледа. Аз дебна втората част ,когато понякога има интересни хора .

 12. Е, не съм съгласна с тази статия. Според журналистическите стандарти трябва да си бил на събитието, което коментираш. Второ, ние продаваме билети и за този концерт хората, които си купиха билети от нас, бяха на възраст между 40 и 50 години, включително няколко учителки от една от професионалните гимназии в Русе.Както е коментирал и Боян мога да ви опровергая за всичко, ама имам работа за вършене и тя не е да хейтърствам.

 13. Дано и той го прочете и се замисли докъде е стигнал, но надали. Поздрави за хубавия коментар Жени!

 14. В Индия имало един много известен художник. Всички харесвали и приемали произведенията му за перфектни. Наричали го Ранга Гуру. Неговият възпитаник Раджичи, който приключил вече обучението си му занесъл последната си картина и поискал неговото мнение и оценка. Ранга Гуру му казал: – Ти вече си художник Раджичи и твоята картина ще я оцени народът. И поискал от Раджичи да сложи картината на най-оживеното място на града. До нея да остави червен молив и бележка, с която да помоли хората за зачеркнат местата които не харесват. Раджичи послушал учителя си. Какво било учудването му като отишъл след няколко дена да види резултата. Цялата картина почти била покрита с червени кръстове. На Раджичи му станало мъчно. Картината, в която вложил душа и нарисувал с толкова труд била сякаш червена стена. Взел я и отишъл при Ранга, за да се оплаче и сподели колко е тъжен и обиден. Ранга Гуру му казал да не тъжи, а да продължи да рисува. Раджичи нарисувал отново картината. Ранга го посъветвал пак да я сложи на същото място, но този път да остави четки и бои, а в бележката да поиска от хората да поправят местата които не харесват. След няколко дни Раджичи отишъл да види какво е станало. Бил много щастлив, защото картината не била докосната, четките и боите не били използвани. Тичешком отишъл при учителя си и споделил радостта си. Ранга Гуру: – Скъпи Раджичи при първата ситуация ти видя,
  че като дадеш възможност на хората да критикуват те бяха безжалостни. Хора, които през живота си не са рисували дойдоха и надраскаха картината ти. Докато във втората ситуация ти поиска от тях да поправят грешките ти, поиска да са градивни. Да си градивен изисква знания и умения. Поради незнание никой не посмя да поправи картината. Скъпи Раджичи в работата си не е достатъчно да си майстор, нужни са знания. Тези, които нямат понятие за твоята работа не можеш да очакваш да оценят труда ти. За тях твоя труд няма никаква стойност.

 15. Доста истина! Защитниците на Слави само потвърждават тезите
  в тази статия! Единственото хубаво нещо е, че събра толкова много хора, като си направих сметка почти половината армия на ИДИЛ. Нищо добро не идва, явно интелигенцията наистина е отатък терминал 1 и 2!

 16. “Най обичам да мразя” – е,те това е.А Вие госпожо това го умеете за десетина.

 17. Защо въобще си губим времето с коментари?
  Не прочетох статията но видях наклона. ” Шоуто на Слави” откакто ги няма интересните гости, както и чалгата като музика, са си за простолюдието. Интелигентен човек да слуша такава музика, да харесва Слави като певец- пълен абсурд.

 18. Абсолютно вярно е всичко и напълно съм съгласна с авторката. Тези 17000 “българи” са изтубена кауза за България. Нарочно ги поставам в кавички, защото те за мен не са отдавна българи с поведението си, подражанието на пошлостта и кича и откровената простотия, която лъха мнооооого отдавна от Слави и неговото шоу. ГОСПОД ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ С ТАКОВА ПОКОЛЕНИЕ!!!

 19. Напълно споделям мнението на автора на статията – Жени Костадинова.

 20. Вие хора, съгласяващи се с тази Госпожа май не сте от тази планета… На фона на пошлостта и цирка, който се разиграва къде ли не , по чалготеки, в парламента, по медиите, Вие сте се хванали да плюете Слави Трифонов и неговият екип… Тези хора 20 са на екран, очевидно има за какво да им завиждате.. Аз не съм почитател на поп-фолк/чалга или кьочекчииска както я наричате музика, но формата, под която Ку-ку бенд представя тези ритми няма нищо общо с простащината, която се разиграва по Планета и прочие… Ние сме Българи, Балканци, колкото и да не Ви се иска тези ритми са ни в кръвта, тези музикални инструменти и тези аранжировки са част от нас, както е част от нас историята ни, както са част от нас и циганите.. Изключително се възхищавам на факта, че какъвто и да е по натура Слави Трифонов обединява толкова много талантливи, даровити изпълнители, на които дава трибуна и, които ни правят горди с таланта си, и с песните, които пеят. Презирам завистливци като Вас. Нито Ви знам коя сте, нито ме интересува мнението Ви, но …Забога, изпийте една студена вода, очевидно Ви е яд на нещо..

 21. на мен пък ми хареса Разтоварих се от тежкото ни ежедневие А за Борис солтарийски-добре си пее момчето Ку-Ку бенд са професионалисти от всякъде – Готино концерт

 22. Пълно клише си(авторът). Никой не ти е длъжен да ти отговаря на очакванията. Че има смислени песни има. Ако залагаше само на тях нямаше кой да го чуе. В световен мащаб музиката е същата – демек прави се това, което се харесва(курвенска работа),(нещата имат и материална страна). Излишно е да се впрягаш толкова много – има и джаз изпълнения, които не повеждат народа на никъде, а са тясно свързани с доста професионална публика… Последно – концерта е много скъп според мен и едва ли има чак, колко много голяма печалба (не знам за спонсори). Както има свобода на вероизповеданията, така има и свобода на вкусовете – не ни налагайте вашия.

 23. Не мога да проумея защо сте решили да си изкарвате консервативните разбирания върху всички изпълнители – човекът не е длъжен да бъде пример за подражание на когото и да било – той работи в шоубизнеса, и очевидно се справя добре. Сверете си часовниците, търсенето определя предлагането, а модел за подражание са длъжни да бъдат само родителите. Когато те не са, никой не е виновен, че децата или тийнейджърите си търсят други. Само че никой не е длъжен да поправя грешките на родителите или да бъде пример за техните деца. Слави не носи отговорност какво медийно или друго съдържание консумират те и в какво се превръщат. Това е бизнес, като всеки друг. И на фона на всичката помия, която се излива по телевизията, седнала разбор на концерт да прави…. че и с правописни грешки. Чудно, ама не мерси.

 24. Госпожо Константинова, вашата статия- анализ на последния концерт на Слави излиза от рамките на самия концерт и се разлива едва ли не върху цялостния имидж на Слави за дългите му години като шоумен.
  Навярно си давате сметка, че “анализът” ви е многократно повтаряне на една мисъл, а именно, че ” синдромът Слави Трифонов” е пошъл и евтин водевил както повечето телевизионни предавания. За вас Слави има трибуната да създаде у феновете си по- патриотична и естетска настройка, а не го прави.
  Нека ви кажа, че вие вдигане летвата твърде високо, но вие сте тази, която не може да я прескочи, защото за оскъдния ум Бог не е дал криле, а само пълзяща мисъл, дори без следата на охлюва. Моля простете…
  Не искахте да видите българските трибагреници,заредените с любов млади хора, атмосферата, която доказваше , че България не се предава? Толкова зле за вас, госпожо-патриотар, настроена да критикува и вижда само черното в “костюма” на Слави Трифонов. Е,имаше и чалга и кючек, но след официалното завършване на концерта, отприщената емоция на младите хора, но нищо просташко и хулиганско. И няма защо да искате да видите Бенковски и Райна Княгиня. Те присъстваха, но не сте ги усетили.
  Много сте пропуснали от сериозните предавания на Слави Трифонов, където той не само доказва, че страхът е най-нищожният му опонент, но и със завидна за всички нас смелост, повече от крещящо е и патриот и естет и ценител и забавен и оригинален и достоен човек, един от най-достойните в новата ни история.
  Госпожо Константинова, аз съм емигрант в САЩ повече от 16години и ви казвам, че емигрантска България е длъжна на Слави Трифонов, защото благодарение на предаването, всяка вечер сме си в Родината, заредили сме се за следващия емигрантски ден и така година след година. Хиляди български емигранти пропътуваха стотици мили за да могат да изригнат с духа на българщината по време на неговите концерти тук!
  Много пъти съм се питал благодарение на кого “преглъщам” делника на Америка и един огромен дял е на Слави и екипът му.
  Много честно ви казвам,че завръщането в България е стойностно и заради него. Да застанем до Слави Трифонов и го подкрепим!

 25. И заради такива като теб ще напусна България каза:

  Не съм голям фен на Слави, но ти коя си?! И кой те пита? И ти ли си критерия за обективизъм? Кой е сайта “bgvestnik”, очевидно е като всеки друг вестник? ДА НАПИШЕШ НЯКОЛКО РЕДА ОСТРИ КРИТИКИ – ЛЕСНО!!! ДА ОРГАНИЗИРАШ КОНЦЕРТ С ТАКИВА МАЩАБИ – НЕ ЧАК ТОЛКОВА ЛЕСНО!!!!!!!

  • А ти кой си? И трябва ли някой да те пита, за да изкажеш мнението си?

 26. Прекалено големи претенции имате за шоумен със сценарист един от най-четените български автори… Как му беше името? А, Иво Сиромахов. Веднъж имах възможността да прочета страничка от негова книга. Честно ви казвам, само откровен простак би могъл да роди такива фрази, на каквито се натъкнах там! Надявам се, че не ги е измислил сам, но знае ли човек? И те така :).

 27. Стъпвайки по ключовите думи на тоя #БОМБАЖ (Style, Отговор на литературен въпрос, от времето на Студената война ),
  Аз откривам следното :
  Родината, България е притежание на Лайфстайл
  Ако, съм българка и мога, да мисля,
  Аз, задължително трябва да презирам Слави и Екипа му! Иначе?
  Моята дъщеря (22 годишна, посетителка на оргията, която все още иска да остане в България?!)- Та, тя е езалтирана и грозна кючекчиня.
  Авторката на пледоарията, някоя си. …
  Е бивша колежка на Слави Трифонов, е преживяла катарзис или нещо друго
  И сега вече. …….А бе, Я, Майната ви )))

 28. „Само за хора, които все още могат да мислят…”
  И след всички кьочеци, кьобеци, сълзи и сополи, голи танцьорки, тъмни очила, мутренско поведение и откровена халтура – песента-химн на Емил Димитров, изпълнена от ангела Крисия прозвуча като подигравка. Нелепа. Чужда. Абсурдна.Бисер в калта.Не, Слави! Това НЕ Е „моята България”! Не е България и на много други като мен!защо Слави и екипът му осъзнато внушават на младите българи, търсещи своята самоличност na едни съвсем не наши, не български, не автентични Mорални ценности,ритмика,попфолка, кючека, пошлостта, вулгарната голота, натрапените танци от кръста надолу. А нашите предци са били нормални хора, затова и до днес е оцеляла нашата народност и държава 1300 години. Защо младите българи са целенасочено отглеждани, подготвяни, зарибявани, прелъстявани? Те са негови. Негови продукти. На Слугата на дявола Слави Трифонов! АНАТЕМА!

 29. Радвам се, че в България все още има виждащи и мислещи хора. Поведението на Слави е обидно, а посредствеността му отблъскваща. Това не е моята България!

 30. Да сравняваш Слави с премиера е като да пикаеш срещу вятъра. Първо, госпожо драскач. Ако не ви е направило впечатление Слави е шоумен и като такъв не му остава нищо друго освен да забавлява публиката си, а той определено знае как да го прави. И това ако не сте го забелязали докато сте били колеги, защо въобще си губите времето да го оценявате, че и да пишете такава дълга и безсмислена статия. Второ, госпожо драскач, премиера ни /само да вметна, че умишлено е с малко “п”/ е на този пост да работи за народа, четете ли внимателно госпожо драскач, ДА РАБОТЍ ЗА НАРОДА, а не му е работа да се прави на шут и шоумен, какъвто е.
  Та за това госпожо драскач ви пожелавам да се отърсите от завистта си и да заживеете спокойно без да ви се налага да пишете комплексарски статии.

 31. Точно в десетката ! Отдавна вече шоуто се превърна в едно досадно ежеденевно предаване ! Пълно с тъпизми,цинизми и неадекватност ! Сценаристите му до толкова вече са изчерпани от към идеи,че в желанието си да запълват предаването започват да изпростяват ! Браво,Жени !

 32. Много тенденциозно казано, Госпожо! Усеща се злоба и завист в написаното. Освен това вие не правите анализ на концерта от музикалната му страна, а на емоционално ниво. И аз не харесвам Слави по принцип, ненавиждам чалгата и опростачените му сценаристи или пошлите му актьорски скечове, НО…харесвам Слави като мениджър, Слави като лидер, Слави като продуцент и всички онези качества, които той неимоверно натрупа през последните 20г. Този опит си личи и не може да му се отрече. Посетил съм десетки концерти предимно в чужбина и трябва да ви кажа, че неговият по нищо не отстъпва на големите – по продукция, по аранжиране, по емоционален заряд и фактът, че се проведе в една страхотна зала от световен мащаб, каквато е Арена Армеец…зала построена от същия премиер, за който вие говорите и аз като вас ненавиждам, НО…факт е, че я построи и това трябва да му се признае! Относно музиката и маниерите, ами това е все едно да кажем защо Майкъл Джаксън се пипаше постоянно между краката, или защо Мадона се облича като проститутка на сцената …ами това са коронни номера, емблематична част от шоуто, част от спектакъла! Като не ви харесва, ами не ходете, не гледайте – просто е! Но нямате никакво право да характеризирате така хората които са отишли да се забавляват, защото това е техният свят, не вашият…

 33. СУПЕР СТАТИЯ, Жени – отдавна не бях чел толкова смислена и критична статия относно не само за Слави, но и въобще за култура и изкуство. Но да не забравяме в каква медия “работи” Славчо – бТВ – една от най-антибългарските медии от свитата на соросоидите и на световните кукловоди. Ако Слави бе това, което Жени иска да види, той щеше отдавна да изхвърчи от екрана на бТВ. Така че не му се сърдете на завалията Славчо, и той трябва да яде…

 34. Гледах отчасти концерта по телевизията.Съгласна съм ,че малко от песните му са смислени и достойни за слушане.Съгласна съм, че е способен да привлече младата публика, защото критериите за ценностната система до такава степен са се занижили,че чак се плаша от това. Когато кани интересни гости в предаването си,за съжаление не мога да чуя тяхната изява,защото Слави обича да се слуша,но не и да чуе някой друг.Всъщност както се казва “за всеки влак си има пътници” и лоши хора няма,има само лоши избори.

 35. Радвам се, че в България все още има виждащи и мислещи хора. Поведението на Слави е обидно, а посредствеността му отблъскваща. Това не е моята България!
  … Ако наистина вибрира духът ти малко по-нависоко… Ако можеше, Слави, да погледнеш отвъд себе си.
  Не Слави това не е моята България.

 36. Радвам се, че в България все още има виждащи и мислещи хора. Поведението на Слави е обидно, а посредствеността му отблъскваща. Това не е моята България!
  … Ако наистина вибрира духът ти малко по-нависоко… Ако можеше, Слави, да погледнеш отвъд себе си.
  Не Слави това не е моята България.

 37. Понякога и аз гледам предаването на Слави, но ме вбесява, отблъсква поведението му към персонала. Грубиян, недодялан селяк! Не зная какво им струва на музикантите, които са светлинни години напред от него-да го понасят!? Не бих работила в екипа му за каквото и да е солидно заплащане! Отврат!!!!
  Слави-плевенски хюм, ако четеш този коментар – слез малко на земята, бъди внимателен с хората без които ти ще си нуулааа…….
  А вие прекрасни музиканти от Ку ку бенд-не му позволявайте така да ви обижда! Той и срещу Вас да бяга, не може да ви стигне!!!!

 38. Всеки има право да слуша или харесва когото и каквото иска, но не е редно да се оплюва това което Слави и екипа му направиха за феновете си … Аз уважавам всички естрадни певци, например бих отишла на техен концерт, но се замислете кой от тях е правил такова нещо кой от тях се е радвал на такава любов към творчеството му. Тук не става дума за чалга или кючеци и явно не сте гледали концерта внимателно. Хората там основно пееха народните песни , те заглушаваха бенда! Кажете ми кой друг е имал такъв успех и кой друг по желание на почитателите си направи концерт само с песни, които те са харесали… Много е грозно да оплювате нечие усилие и творчество, особено когато то има такъв успех! В залата нямаше само млади хора имаше и много възрастни, а аз гледах по телевизията и мога да ви кажа, че никой не ме карал да се вълнувам толкова на неговите песни, колкото Слави и Куку бенд!

 39. В момента, в който видях края на статията, “твой бивш колега”, ми се изясни, почти, защо беше изляна цялата тази злоба и безпочвени твърдения.

 40. Божеее, колко глупости изписани от една неуспяла хейтърка 🙂
  А някои коментари поради малоумност на копиПействащия са едни и същи с различни имена ха ха ха
  Заради такива като вас злобари България не помръдва към по-добро

 41. Госпожо Костадинова,много бих искала, когато някой не е съгласен с действията на друг човек, да действа и да покаже как трябва (според него)да се прави, а не само да критикува.Давайте, действайте! Вече не сме в онова време, когато нямаше свобода на словото и действието, когато трябваше да си “наш човек”. Направете и създайте нещо, което да набере последователи, да повиши патриотичния дух на българина, да му помогне да разбере кое е стойностно и ценно в живота, да го накара да остане в тази страна и да милее за нея.Не е трудно – щом един “селяк” и “простак” може, то за интелигентен и морален човек като Вас ще е елементарно.На хартия нищо не става.Така наречените драскачи са хора-комплексари,хора, които искат да са “някой”, да са известни, но като не могат да направят нещо по въпроса, започват да пишат – дейност, която ти позволява добре да обмислиш всяка дума, всяко изречение, да се поровиш в нета за информация и лекичко да я вмъкнеш в писанието си , така че да изглеждаш четящ, информиран и запознат с детайлите човек, и най важното – да се изявяващ задължително там, където може да си сложиш снимката и точното и име.

 42. Най-интересното в коментарите е, че всички, които не харесват Слави,са запознати в подробности с неговото шоу и изявите му.Когато някой не харесва нещо или някого, той, най-логично, не се интересува от него.Това ми показва, че шоуто се гледа (все пак вече не са само “първа” и “втора” програма – избор голям).Може би българинът е готов и от майчиното си мляко да се откаже само и само да се впише под определението ИНТЕЛИГЕНТЕН.Защо, когато в България някой постигне нещо и има много симпатизанти, някои хора се чудят каква помия и негативизъм да излеят върху него? Завист, злоба или голяма загриженост за каквото се сетите…

 43. Стана ми мъчно, че е възможно да се напише толкова дълга статия, въплъщаваща лично отношение и изключителна претенция. Епитетите и квалификациите прикриват задавяне от негативна емоция.
  Не мога да разбера какво се очаква от шоу, чийто код е предварително ясен. Това не е честване, нито отбелязване на някакво събитие, за да искате в него да бъдат синхронизирани високи морални, национални и културни ценности. Класическата музика, поетичните рецитали и високо етичните изяви и спектакли са за друг тип сцена. Вие някога разпускали ли сте с нещо, без непрекъснато да наблюдавате, това всъщност принизява ли Ви или не. Ако непрекъснато живеете с тази оценъчна цедка, значи не сте щастлива. Но тук явно става дума наистина за лично отношение. Не ми допада начинът, по който се обобщава нивото на публиката. Ако наистина мислите за хората, никога няма да си позволите да ги поставяте под общ знаменател и да ги съдите. А цялата Ви статия е осъдителна. Общество не се променя, възпитава и мотивира с морализаторстване, а с личен вдъхновяващ пример. Ако Вие наистина сте били част от шоу-бизнеса и сте имали професионално отношение към поставянето на сцена на толкова мащабна продукция, няма как да имате единствено негативно отношение към спектакъла. Отричането не е най-добрият път към обективността.
  Хубаво е да подхождате и с любов към самата себе си, когато коментирате някого или нещо, което е засегнало в дълбочина вашата оценъчна система. Направете нещо прекрасно, за да бъдете последвана.

 44. Не знам защо но се постарах да изчета цялата статия и тотално съжалявам за това. Изгубено време. Автора на статията изглежда е поредния интелектуалец-хейтър който освен да съди и да категоризира огромни маси от хори, а и цялата държава друго не иска.. а и вероятно не може. Аман от такива интелектуалци!

 45. Много от хората тук ХВАЛЯТ Слави, че, видите ли, НАПРАВИЛ такъв ГРАНДИОЗЕН концерт. Ами не се ли сещате С ЧИИ ПАРИ???!!! С чии пари е купил цялата тая техника – осветление, ефекти, инструменти, помощници, наем?! Това е от ГЪРБА НА НАРОДА – не директно разбира се. Това става от ОЛИГАРХИЧЕСКАТА МАФИОТСКА СИСТЕМА в нашето общество, която позволява ГРАБЕХА над народа и тая ПРЕСТЪПНА ОЛИГАРХИЯ да може да плаща НЕСМЕТНИ ПАРИ ЗА РЕКЛАМА и от парите от тая РЕКЛАМА, чиито пари ОЛИГАРХИЯТА КРАДЕ от народа, Славчо трупа огромни пари.

  Т.е. той се ОБЛАГОДЕТЕЛСТВА от ПРЕСТЪПНАТА МАФИОТСКА СИСТЕМА и това го прави СЪУЧАСТНИК в ГРАБЕЖА и ЗАРОБВАНЕТО на народа.

  Вместо той да РАЗОБЛИЧИ цялата ДЪРЖАВНА МАФИОТСКА СИСТЕМА, той се е слял с нея и ни залъгва с ЕВТИНИ НОМЕРА и повърхностни интервюта и дрънканици.

  Ако аз имах неговите пари, т.е. ако аз се бях СРАСТНАЛ с престъпната система и с бТВ, която е част от тая престъпна система, като Славчо, можеше да направя далеч по-смислени и стойностни неща и да ползвам талантите на всички много по-смислено и градивно.

  Но ние, които се брим със системата сме бедняци, а Славчо, който се е срастнал с нея, е “велик”. Така че РАДВАЙКИ СЕ НА СЛАВЧО, ВИЕ СЕ РАДВАТЕ НА ПРЕСТЪПНАТА СИСТЕМА. Да ви е сладка!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*