Еврото се срина рекордно за последните 11 години

Еврото се срина до дъното за последните 11 години и цените на акциите днес паднаха още, след новината, че партията СИРИЗА в Гърция, която обеща да преразгледа мерките за икономии, печели предсрочните парламентарни избори вчера, извеждайки Атина към сблъсък с международните кредитори.

Еврото падна до 11-годишното дъно от $ 1,1098 заради резултата от гласуването, преди да се възстанови до $ 1,1186, но все още е с 0.2% по-ниско от миналата седмица.

Изборът е вторият удар за еврото от миналата седмица, след като Европейската централна банка обяви широка програма за стимулиране на пазара на облигации.

Швейцарският франк нарасна с 0,4 на сто до 0,87684 за долар, докато йената достигна до 117.60 за долар.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас е настроен да формира първото правителство в еврозоната, което открито да се противопостави на спасителните условия, наложени от Европейския съюз и Международния валутен фонд по време на икономическата криза.

Предоговаряне с други правителства от еврозоната би могло в крайна сметка дори да повиши риска от напускане на Гърция на валутния съюз, въпреки че повечето участници на пазара очакват Ципрас да направи компромиси, за да се избегне т.нар “GREXIT”.

Всъщност широко разпространено мнение на международните пазари е, че всеки подновен натиск над Гърция е малко вероятно да накърни повече интересите на инвеститорите, отколкото първоначалния шок.

За разлика от разгара на дълговата криза през 2011-12, европейските банки вече имат ограничена експозиция към Гърция, а европейските политици имат механизми за справяне със задлъжнелите страни, казват анализатори.

“В момента, на пазарът е убеден, че ако има някакво преструктуриране (на дълга), то би довело до сътресения само в публичния сектор и засега възможността Гърция да напусне еврозоната, дори с новото правителство е малка”, каза Себастиен Гали, старши валутен анализатор в Societe Generale в Ню Йорк.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*