Европейският съд отхвърли жалба на кипърци

 

Вчера Европейският съд отхвърли исканията, подадени от кипърци за отмяна на решението на Еврогрупата, взето през март 2013, да се възползват от банковите депозити.

Заявителите са поискали отмяна на решението от 25-ти март, относно политическото споразумение, сключено с кипърските власти по ключови елементи, необходими за бъдещата програма за икономическо регулиране, както и на финансовата помощ, която се предоставя от Европейския механизъм за стабилност (ESM). По-специално, заявленията, подадени през октомври 2013 г., са насочени към част от решението за преструктуриране на банковия сектор.

Жалбоподателите твърдят, че решението (което е съвместно решение на Европейската централна банка и Европейската комисия) е излязло извън правомощията, които са предоставени на тези институции от Договора за ЕС и нарушава основни права.

На 25 март 2013 г., Кипър и Тройката (ЕК, ЕЦБ и МВФ) договориха пакет от € 10 милиарда финансова помощ, която включваше „постригване” на незастраховани депозити (над € 100 000), за да рекапитализира Bank of Cyprus (BoC), докато Laiki Bank беше ликвидирана.

Европейският съд заяви,че Еврогрупата е дискусионен форум, на министерско ниво, а не орган за вземане на решения и че изявления направени от Еврогрупата са чисто информативни и дискусионни и не представляват акт, който може да създаде правни последици спрямо трети лица.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*