Европейският парламент прие резолюция за нарушенията в изключителната икономическа зона на Кипър

Днес Европейският парламент прие съвместна резолюция, осъждаща Турция за действията й в рамките на изключителната икономическа зона на Кипър и поиска от Анкара да оттегли своите кораби от района веднага.

Резолюцията беше внесена от седемте парламентарни групи на различни европейски политически партии, включително членовете на АКЕЛ Неоклис Силикиотис и Такис Хаджигеоргиу.

От проекторезолюцията на ЕП става ясно, че Кипър има пълно и суверенно право да изследва природните ресурси в рамките на своята изключителна икономическа зона, както и че “турските морски изследвания, трябва да се разглеждат като незаконни, така и провокативни”. В документа се настоява турските кораби, действащи във водите в и около изключителната икономическа зона на Кипър “да бъдат изтеглени незабавно”.

Призовава се още Турция да прояви сдържаност и да действа в съответствие с международното право. Изразено е съжаление по повод ескалацията на заплахите и едностранните действия от страна на Турция и се призовава Анкара да уважават и спазват задължението си за присъединяване към ЕС като признае Кипър като държава-членка.

Турция също трябва да подпише и ратифицира “без повече отлагане”, Конвенцията на ООН за морско право (UNCLOS), която е част от достиженията на общностното право.

Продължаването и/или повторението на действията на Турция може да има негативно влияние върху отношенията на Анкара с ЕС, включително процеса на присъединяването й, се допълва в документа.

Кипърските Депутатите приветстваха резолюцията, която казаха те, беше трудно извоювана, но е силно послание към Анкара, която направи всичко възможно да не се стигне до приемането й.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*