Еврогрупата одобри спасителния заем Кипър

Еврогрупата на финансовите министри от еврозоната одобри отпускането на 100 милиона евро транш от спасителните заеми за Кипър вчера, след страна изпълни условията за изплащане.

“Ние приветстваме, че кипърската програма се върна на пистата и предварителните договорки са били спазени. Ние приветстваме напредъка в реформите, включително новата рамка за запорите, която представлява съществена стъпка за справяне с необслужваните кредити във финансовия сектор “, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дийселбьом.

Като цяло, Кипър очаква да получи 270 милиона евро от международните кредитори на Международния валутен фонд (МВФ), един от членовете на тройката.

МВФ се очаква да одобри освобождаване на 85 милиона като част същия транш и още 85 милиона, която е отказана от декември насам.

Програмата на страната е спряна в края на миналата година, тъй като парламентът не успя да приеме закона за възбрана и несъстоятелност, което да помогне на банките да се справят с техните необслужвани кредити.

За да може Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) да освободи следващия транш, всички парламенти на страните на еврозоната трябва да го одобрят. Технократите в Министерството на финансите казаха пред журналисти, че Кипър може да почака две или три, или повече седмици за реалното освобождаване на кредита.

Сегашното плащане ще увеличи общата сума на финансовата помощ от ЕМС за Кипър до 5.8 милиарда от общия финансов пакет от 10 милиарда евро.

FitchRatings наскоро заяви, че не е очаквал Кипър да изтегли пълния пакет от 10 милиарда.

ЕМС и МВФ кредитират Кипър с лихвен процент около 2,5%, със среден матуритет от 15 години. През април правителството издаде седемгодишни кипърски облигации при печалба от 4%, а купонът (номинален лихвен процент) е 3.875%.

С приключилото сега преразглеждане, Кипър ще се възползват и от програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за покупка на държавни облигации на стойност близо 60 милиарда в цялата еврозона, чрез своята програма за количествено облекчаване (QE).

Потенциалната полза за Кипър се оценява на между 80 мин и 120 млн на месец.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*