Ебола – Риск от африканските студенти, пристигащи в окупираните територии на Кипър

 

Има ли риск за Кипър?

 

Така нареченото „Псевдо здравно министерство“ в окупираните територии на Кипър обяви, че всеки инцидент регистриран досега с подозрителните симптоми на смъртоносния вирус  „Ебола“, не се е потвърдил до момента като такъв

Длъжностни лица, здравни експерти за инфекциозни заболявания правят академична оценка на рисковете от евентуално разпространение на вируса Ебола в окупираните територии. Работната група се съгласи да се вземат някои превантивни мерки.

В писмено съобщение на Министерството на здравеопазването се заяви, че тези, които влизат в окупираната част от райони, където вирусът се е появил  (Африка) и са влезли в контакт с хора, които са развили вируса и могат да бъдат заразени, обаче рискът от инфекция е сравнително нисък, ако се предприемат някои предпазни мерки. Те призовават гражданите, пътуващи от летище Еркан за страни в Африка да ограничат пътуванията и всеки случай на хеморагична треска трябва незабавно да бъде регистриран в държавната болница.

Асоциацията на лекарите в окупираните територии се опасява основателно, поради повишения брой на студенти от африканските страни в университетите в окупираните части на Кипър и настоява инсталирането на топлинни камери на пунктовете за влизане в окупираните територии. В изявлението си те посочват, че това не е достатъчна мярка, тъй като вирусът на „Ебола“ се активира след около три седмици от заразяването и е трудно да се засече в самото начало.

 

Какво представлява ебола?

Ебола е рядко срещано и тежко заболяване, често смъртоносно, предизвикано от вируса ебола. Предава се при пряк контакт с кръв или друга телесна течност (например слюнка, урина) от заразени хора или трупове. Вирусът се предава също така до седем седмици след оздравяването при сексуален контакт без използване на предпазни средства.

Можете да се заразите и при пряк контакт с кръв или друга телесна течност от живи или мъртви диви животни — например маймуни, горски антилопи и прилепи.

За разлика от грипния вирус, вирусът ебола не се разпространява по въздушно-капков път.

В период от два до 21 дни след излагане на вируса болестта може да започне внезапно с температура, болка в мускулите, слабост, главоболие и болки в гърлото. Характерна за следващия етап от развитието на болестта е появата на повръщане, диария, обрив и функционални смущения в дейността на черния дроб и бъбреците. При някои пациенти се наблюдават също така обилни вътрешни и външни кръвоизливи и полиорганна недостатъчност.

За болестта няма специална ваксина или лечение.

 

Рискът от заразяване с вируса ебола — как да се избегне

Дори ако живеете или сте пътували в засегната зона, рискът от заразяване с вируса ебола е изключително малък, освен ако не сте били пряко изложени на контакт с телесна течност от заразен човек или животно или от заразен човешки или животински труп. Контактът с телесна течност включва сексуален контакт без използване на предпазни средства до седем седмици след оздравяването.

Ебола не се предава при случаен контакт на обществени места с хора, при които не се наблюдават признаци на заболяване. Не е възможно да се заразите с вируса ебола при досег с пари, при покупка на хранителни стоки или ако плувате в басейн. Вирусът ебола не се пренася от комари.

Вирусът ебола се унищожава лесно със сапун, избелващи препарати, излагане на слънце и изсушаване.

Ако замърсени със заразена течност дрехи се изперат в перална машина, вирусът ебола се унищожава.

Върху изложени на слънце или изсъхнали повърхности вирусът ебола остава жизнеспособен за изключително кратко време.

В момента има огнища на ебола в Гвинея и Либерия.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*