ЕБОЛА – има ли готовност Кипър да се справи с проблема?

Чука ли болестта и на нашата врата? Има ли готовност страната да се справи със смъртоносната болест?

 

Това са въпроси, които всеки от нас си задава, след като се разпространи информация за починали европейци (медицински лица) в Испания и Германия.

Вчера здравните служби на брифинг с различните правителствени органи (включително министерствата на здравеопазването, външните работи и образованието, както и на пристанищата власт, гражданското въздухоплаване и операторите на двете летища) се опитаха да уверят депутатите, че са взети необходимите мерки за навременно откриване и обработка на потенциални случаи на Ебола на острова.

1406770676826_wps_7_Ebola_world_map_jpg

“Налице е координация между всички агенции, те са били информирани за мерките и протоколите”, каза по-късно г-жа Стела Кириакидис от ДИСИ. “Налице е сътрудничество по отношение на информираността и служителите на летищата, в университетите и на министерствата на образованието и здравеопазването са получили подходящо обучение, така че в случай на необходимост да се справят с евентуален случай на хеморагична треска”.

Тя добави, също, че депутатите са получили уверение, че всички  предпазни костюми и други консумативи, които могат да бъдат необходими за контрол на заболяването по стандарти, определени от Световната здравна организация са налице.

Термалните камери са на разположение за инсталиране на летищата. Те за закупени още през 2009-та година по време на птичия грип. Властите също са в контакт с окупираните територии на острова за контрол на пропускателните пунктове. По план Многопрофилна болница в Никозия, болница Макариос и болницата в Лимасол са определени за лечение и наблюдение на възможните случаи на Ебола. На брифинга стана ясно, че кипърските власти са сключили споразумение с лаборатория в Германия, за да бъдат изпращани кръвни проби за проверка за възможно заразяване от вируса Ебола.

Депутатът от АКЕЛ, г-жа Ирини Хараламбиду изрази мнение, че Кипър не е достатъчно подготвен по отношение на предпазни костюми за медицинския персонал. Според нея до момента Кипър няма достъп до експериментални ваксини за потенциално смъртоносния вирус и отбеляза липсата на национален център за контрол на заболяванията.в допълнение отбеляза, че все още не са извършени планираните симулационни тренировки. Според нея обществеността и децата в училищата трябва да бъдат широко информирани, за да се предпазят, а не властите да се страхуват от създаване на паника.

Досега в Кипър не са регистрирани случаи на смъртоносното заболяване. Двата случая в окупираните територии са оказаха фалшива тревога и се оказа че са малария и тиф.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*