Д-р Ставрос Стилианидис:„Помагай, за да ти помогнат когато и ти имаш нужда!”.  

Интервю от поредицата на БВ в Кипър: „Кипърци, завършили в България”

Д-р Ставрос Стилианидис е роден в Никозия. След отбиване на военната си служба следва „Стоматология” в Медицинска Академия в гр.Пловдив, и получава диплома за хирург стоматолог. Всъщност има няколко специалности в областта на денталната медицина – за избелване на зъбите, лазерна терапия, оказване на спешна и неотложна помощ от спортната медицинска организация на Кипър. Член е на стоматологичната асоциация  Никозия-Кериния, членува в Общокипърската и Балканската асоциации по стоматология.

Днес д-р Стилианидис работи в частния си център за денто-стоматологични заболявания и орална физиотерапия. Зодия Рак, артистична натура и весел нрав, обожава музиката и свири на китара. Участва в обществения живот на родината си, но освен това често се ангажира с българи, изпаднали в беда и помага където може. Наши сънародници го търсят не само като лекар, но и като човек, който говори отлично езика ни и се ангажира с проблеми от различно естество.

 

 

 

Д-р Стилианидис, вие сте завършили в България. Кога, къде и защо избрахте точно България?

Да, аз съм завършил в България през 1990г. в град Пловдив в стоматологичния факултет на Медицинската академия. Когато ми се даде възможността от партията ми АКЕЛ да уча със стипендия, имах два избора – Източна Германия и България. Без да прозвучи че съм расист, сам бях изключил Германия като страна, независимо че беше Източна Германия. Роля за моя избор изигра и баща ми, който е работил през 1976 в София на строителни обекти, тогава, когато България е давала шанс на наши строителни фирми да строят там, защото тука след войната е нямало много работа. Това и днес го определяме като една голяма помощ, подкрепа на България към кипърският народ. Независимо, че баща ми тогава беше държавен служител, вземаше си неплатен отпуск и ходеше да работи в България, защото тогава в Кипър парите бяха много малко и частна работа тогава нямаше поради войната. Тогава той казваше,  че българският народ по манталитет и култура е много близо до нашия, обичат гръцката музика и по принцип гърците като нация. И още нещо да добавя, че когато ходих на лагер в Артек като бях ученик, първата страна с която сме направили като деца компания освен с гърците, са били българите, и това подейства положително за моето решение.

Спомените ви от студентските ви години, разкажете с какво запомнихте родината ни. В тях години колко кипърски студенти имаше с вас?

С какво съм я запомнил България? Ами аз никога не съм я забравял! Независимо от хубавите и лошите спомени, които всеки е имал от следването си в чужда държава, аз няма да забравя, че ако не беше тази стипендия, може би нямаше да уча, да продължа образованието си. Не мога да го кажа със 100% сигурност, защото като всеки родител, и моите може би щяха да направят всичко възможно да продължа.

Когато започнах подготвителния курс, бях единствения кипърец, но в Пловдив имаше 10 стари кипърски студенти. Гърците бяха 35, имаше студенти от арабските страни, Либия, Палестина и всички живеехме като братя.

Вие се определяте за приятел на България и често ни изненадвате с различни публикации в групата си във Фейсбук „Българите в Кипър и кипърците в България”. На моменти си мисля, че сте по-българин от някои от нас. Какво породи тази любов към България? Какво е България за вас?

Да, прави сте. Един ден реших да създам тази група след една публикация във Фейсбук. В момента групата ни наброява 1500 члена. И преди, и сега, България е в сърцето ми. Това, че на моменти съм повече българин от някои българи съм го чувал и от други хора. Първо, ако не беше тази стипендия, може би нямаше да продължа образованието си и нямаше да съм това, което съм днес. Второ, имам една прекрасна дъщеря, която наполовина е българка. България за мен е втора родина. Както се чувствам в Кипър, толкова добре ми е и в България.

Често помагате на наши хора в разрешаване на проблеми от различно естество. За какво обикновено ви търсят хората? Спомняте ли си някой скорошен случай и какво направихте?

Често ми звънят и пишат българи и се интересуват по различни въпроси – нашето законодателство, контакти със синдиката ПЕО или с партията АКЕЛ, въпроси свързани с моята професия… . Един ден във фейса една жена ме попита как да облекчи болката от зъбобол, докато дойде в кабинета, защото в момента нямала пари. Като лекар, заклел се в Хипократовата клетва, й казах да дойде в кабинета да я видя и да не се притеснява за парите, защото те не са най-важното в живота. Наистина, не всичко е пари!

Познат сте на много българи от Никозия като българския зъболекар. Какви са вашите пациенти?

Не разделям хората по националности, за мен всички пациенти са специални, на всички обръщам еднакво внимание. Когато в кабинета ми идват българи, разбира се, че им говоря на български. Преди време имах доста комична ситуация, дойде българин в кабинета, той ми говори на гръцки, аз му отговарям на български, голям смях падна. Обичам да говоря езика ви и използвам всяка възможност, стига в компанията да няма кипърци, които не знаят български език.

Всички в Кипър преживяваме трудни времена, работа няма, парите все не достигат. Идват ли при вас българи, които се затрудняват да си платят лечението? Ако имате такива пациенти, как процедирате?

Да, идват често такива хора. Времената не са лесни за никого днес. Но с българите наистина работя на промоционални цени, аз съм български възпитаник и не го забравям. Давам си сметка, че когато аз бях студент в България, може би те тогава са били лишени от много неща, за да могат чужденци да учат със стипендии в страната ви.

Със сигурност кризата, безпаричието, засегнаха не само бизнеса и здравеопазването, но и всички хора като потребители и пациенти. Какво ще посъветвате вашите настоящи и бъдещи пациенти, в кои случаи незабавно да потърсят вашата помощ?

В тази криза хората гледат да се справят с най-належащите разходи и задължения и при някои хора грижите за зъбите останаха на заден план. Но един оток на лицето вследствие болен зъб не е никак безопасен и може да причини такива проблеми, които биха застрашили живота на болния. Зъбите са много близо до мозъка и ако навреме не се вземат мерки, последиците могат да се окажат фатални. И хората не бива да пренебрегват в никакъв случай този факт.

От значение ли е водата, която пием и с която си мием зъбите? Знаем, че водата в мрежата не става за пиене. А за миене на зъбите?

Водата играе важна роля за нашето здраве, но не съм съгласен с това, че водата от мрежата не става за пиене. Тя се контролира много строго и съдържа всички необходими вещества, които я правят питейна и полезна. Може би в старите сгради с метални тръби не е толкова добра, но това е от самите метални тръби. В тези случаи, ако се поставят пречистващи филтри, тя става и за пиене и за миене на зъбите.

Много българи пътуват до родината за зъболекарски услуги, в последните години и кипърци правят тази стъпка, защото в Кипър е скъпоструваща интервенция. Защо нещо, което в България струва 1000 лева, тук струва поне 3000 евро?

Цените в Кипър се определят от стандарта на живот. Трябва да ви кажа, че Кипър е една от най-евтините от т.нар. западни страни. Не говоря за страните от бившия соцлагер. Същото е и с архитектите, един проект тук може да струва 7000 евро, а в България 2000 лева.

Според вас, колко време му трябва на Кипър да излезе от тежката криза, която блокира всички сектори на икономиката и банковото дело, вашата прогноза?

След войната през 1974г. Кипър излезе от кризата за шест години и тогава го нарекоха „икономическо чудо”. И сега така ще направим! Но този път всички, които окрадоха кипърския народ и го докараха до това положение, трябва да си платят, и да си понесат вината пред народа и законодателството ни.

В някои изявления президентът си позволява да говори за „Икономическо чудо”, което очаква страната. Вярвате ли го? Какво трябва да се промени или случи, за да настъпи това „Чудо”?

Вярвам, че кипърският народ няма да се откаже да се бори, няма да се предаде така лесно и ще излезем и от тази криза, която се сравнява със следвоенните години. На президента ще му повярваме, ако вкара в затвора всички, които са виновни за случилото се, като започне от нашите банкери, които изпиха кръвта на хората и техните спестявания. И изземе цялото им имущество, което притежават те и техните деца.

Какво си пожелавате?

Като медицинско лице, едно ще пожелая – здраве!  Ще ми отговорите, че и за него понякога трябват пари. Да, така е, но понякога парите не могат да помогнат и на най-големия милиардер. Затова на всички мои пациенти и вашите читатели пожелавам здраве. Всичко останало може да се купи, но здравето не се купува.

А на вашите пациенти и нашите читатели?

Използвам възможността чрез медията ви да призова всички българи да са сплотени, да си помагат един на друг, защото никой не знае един ден какво ще му потрябва. Затова – „Помагай, за да ти помогнат когато и ти имаш нужда!”. Тук не трябва да ги разделя нищо, напротив, трябва да са сплотени, за да могат да се борят срещу експлоатацията, която имаме и тук, както в други страни на Европа. Кипър и неговият народ не са виновни, защото някои с постъпките си очернят името му, както и България и нейният народ не са виновни, защото някои тук очернят и излагат името България!

 

Благодарим за отзивчивостта на д-р Стилианидис не само за това интервю, но и за безрезервната му подкрепа и помощ, която оказва на нашите сънародници от цял Кипър.

Вярваме, че тези разговори с него ще продължат под формата на беседи и полезни съвети за нашите читатели в областта на неговата специалност – денталната медицина.

Пожелаваме му здраве, успехи и удовлетворение!

 

 

 

 

2 коментара

  1. Браво на този Човек, българи вземете пример от него

  2. Много хубаво интервю, от такъв човек може да се взема само пример, нищо повече.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*