Д-р Мария Килони – „За да си добър лекар, първо трябва да си добър човек!”  

Български зъболекар в Лимасол

 

Д-р Мария Килони е само на 26 години и е дипломиран зъболекар с диплома от България.

Дъщеря на д-р Елизавет и Христаки Килони от Лимасол. С много чувство за хумор, майка й разказва, че когато наближило време да ражда дъщеря си, смело решила и отстояла да  роди не в Лимасол, а в родния Пловдив.

Днес младата Килони с усмивка заявява: „Аз съм българка, имам ЕГН, български паспорт и лична карта и адресна регистрация в най-красивия български град – Пловдив.”

Срещнахме се с младата лекарка в градината на приятелка в Лимасол. Горещ септемврийски ден, лятото все още не иска да си тръгва, но тишината, зеленината и цветята наоколо предразполагаха, даваха усещане за идилия и спокоен разговор.

„Аз съм дете от смесен брак  – майка българка и баща кипърец. Родителите ми преди много години са се запознали в арабските страни, където са били на работа.

Родена съм в България, мама така е решила преди 26 години, но живея в Кипър. Детските и ученическите ми години преминаха в Лимасол, където живеем. Научих български от мама. Тогава нямаше български училища в Кипър. Когато дойде време да избирам ВУЗ, бях изправена пред много сериозна дилема – България, Гърция или Англия. В крайна сметка реших да е България. Подадох документи в МА, бях приета и започнах обучение на български език. Искам да подчертая нещо, в България учат много кипърски студенти, но обучението на български и английски се различава. Аз предпочетох обучение на български, нормално е като учиш медицина в друга държава, да знаеш местния език. В противен случай трудно се комуникира с пациентите. Признавам, стараех се много, защото с мен се обучаваха най-добрите български студенти. Трябваше да стигна нивото на самата група. Не исках в никакъв случай да бъда по-слаба от тях. Завърших в дипломата с успех – Мн.добър 5,26.

България е една уникална държава за обучение по стоматология. Прекрасни условия, отлични преподаватели в университета.

България е наистина уникална страна с борбен народ, който премина през многото трудности на прехода, но не изгуби своя дух и самочувствие. Народът е истински, без комплекси и фалш.

Когато мои колеги излизат от университети на други страни от ЕС, трябва им 3-4 години за да достигнат нашия опит в практическа работа. Ние учим 6 години стоматология, и после 6 месеца работим самостоятелно като практикуващи зъболекари, готови да се явят на държавни изпити. Изискванията са много високи, но благодарение на тях, ние излизаме напълно подготвени да започнем самостоятелна практика.”

 Смятате ли, че стоматологията в България е конкурент на световно ниво или спрямо другите европейски страни? 

България има още какво да прави по отношение на материалите. По отношение на технология и оборудване наистина е в крак със световните иновации в областта, но има какво да се изисква за материалите. Но лекарите са отлични специалисти. Ако например нямаш най-доброто лекарство, най-новото – ако си учил в България, винаги можеш да го замениш с друго подходящо. Ти си трениран дори да нямаш нещо, да можеш! Компромиси с материалите няма и не бива да има. В университета ни не липсваше нищо и се правеше най-доброто. Силна програма с уникални преподаватели, много добри. Нашият факултет е на девето място в ЕС, и изпреварва този в Атина.

Какви са плановете ти, откъде тръгваш сега?

Работа, обучение, пациенти! Това са пътят и плановете ми. И отново всеки ден е учене, вече в реални условия.

Какво трябва да направим, за да имаме хубави зъби и усмивка?

Не бива да гледаме на зъбите само от естетична страна, устната кухина е нещо много специално. Всичко което преминава през нея, отива в ларинкса, стомаха и т.н. и трябва да се обръща специално внимание. Естетиката е на второ място, най-важно е здравето.

Профилактиката е най-добрата терапия. Може да имате бели зъби, ако редовно ги миете поне два пъти дневно след хранене и никога преди ядене!

Има ли значение пастата за зъби?

Това е много индивидуално. Не може цялото семейство да ползва един вид паста за зъби. Всеки пациент трябва да ползва тази паста, която е подходяща за него. Не можете един живот да използвате една марка и това хората трябва да го знаят.

Кога трябва да бъде първата ни среща със зъболекаря? Когато ни заболи и имаме проблем или по-рано?

Хубав въпрос! Първата среща със зъболекаря трябва да се проведе още докато бебето е в корема на майката, в четвъртия месец на бременността. Защо? Защото точно зъболекарят ще препоръча подходящата храна, витамини, флуор и др. на майката, за да може зародишът да се развива нормално.

Втората среща с новороденото е, когато навърши 6 месеца, преди да излезе първото зъбче.

Много хора нямат т.нар. дентална култура. Аз също я нямах преди да започна да уча това. А днес искам да помагам на хората, да подобря тяхната дентална култура, за да имат по-малко проблеми в бъдещето.

Има ли значение водата, която пием?

Разбира се! Сменя се минерална с трапезна, но това трябва да се консултира с дентален лекар, за да може да се поддържа добро общо здравословно състояние на целия организъм.

Къде могат да те намерят пациентите?

Работя в една частна клиника в Лимасол, собственост на Родос Иродоту, близо до Пендадромос. На телефоните на клиниката винаги могат да попитат за мен. Работя още в две клиники в града, където ме викат за естетически дентални конструкции.

Като специалист какво можеш да предложиш на един пациент сега?

Протетика, детска стоматология, хирургия и всичко, което е необходимо за да имате здрави зъби.

Колко струва една красива усмивка?

В днешно време хората правят много компромиси, нямат достатъчно пари, криза и т.н… Но тук става въпрос за здраве! Парите са на второ място, а първо е здравето. Със сигурност някои интервенции са скъпи не само за пациента, но и за специалиста. Хората трябва да знаят, че профилактиката е първата стъпка. Има различни материали, а оттам и цените са различни.

Аз съм млад зъболекар и съм пълна с желание за работа, имам мечти и съм готова да дам всичко от себе си, за да помогна и пациента да си тръгне доволен и здрав.

Ако при теб дойде един беден човек, който няма пари, няма работа, но има спешна нужда от помощ, би ли го излекувала без пари?

Без да се замисля! Аз съм се заклела в Хипократовата клетва да не оставя болен и страдащ без помощ. И ще го направя не само заради клетвата, а защото съм човек. За да си добър лекар, първо трябва да си добър човек!

Общо е твърдението, че в Кипър стоматологичните услуги са много скъпи и по тази причина много наши сънародници ходят в България на зъболекар. Какво ще кажеш по този въпрос?

Всичко е много относително. И в България има клиники, където обслужването е на високи цени, дори по-скъпи от Кипър. Има значение с какви материали се работи. Животът често доказва, че евтиното излиза след това скъпо.

Какви са мечтите ти? Какво си пожелаваш?

Искам да стана отлична майка и перфектна зъболекарка. Това е най-голямата ми мечта.

Не съм омъжена и вярвам, че все някога ще се появи подходящият мъж, който ще застане до мен и зад тези мечти. Думата мечта е най-красивата думичка. Мечтата нищо не ти струва, но ти дава възможност да изградиш животът и бъдещето, което искаш за себе си. Тази дума ти дава енергия и сила и няма лимит. Определям се като щастливка. Вярваща съм и зная, че всичко това ще стане.

MAR-2

Изказвам благодарност към младата българска специалистка, която каза толкова добри думи за родината ни и е готова да работи безвъзмездно за подобряване денталната култура на цели поколения. От сърце й пожелавам успешна кариера и реализирани мечти!

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*