Дошка Кънчева за Базара „Българска Коледна Магия” в Ларнака

Дошка Кънчева е следващата ни участничка в инициативата на „Българският Вестник” в Кипър – Базара „Българска Коледна Магия”. Много от нас я познават, особено тези, които живеят поне от 15 години на острова. Тя е една от „ветераните”, цели 35 години съдбата й е свързана с острова на любовта. Тук са и децата й, родени от брака й с кипъреца Йоргос, тук е и внукът, за който днес казва, че е „мъжът на живота й”, толкова много обича това първо внуче.

Рядко се срещат хора с толкова разностранни интереси като Дошка. По професия програмист, който работи за кипърското правителство, тя има безброй допълнителни занимания. На въпроса ми как намира време за всичките си „хобита”, с усмивка отговаря: „Хобито е друг вид умора, умора, която харесваш и всичко правиш с любов. В работата цял ден с цифри и схеми, а когато хвана фотоапарата, белия лист или парчето плат, аз се прераждам. Обичам тази умора!”

Казва, че до днес е преживяла любовта във всичките й форми и проявления. Дошка е професионален фотограф, пише стихове, миналия май представи своята първа стихосбирка, рисуване с различни техники, дърворезба, обработка на сребро, керамика, кукли…

Разкажи ни моля те за твоите любови.

Обичам да творя различни неща. И всичко това научих в образователните центрове в Никозия. Всеки материал има своите възможности за моделиране и предизвикателството е да видиш какво ще излезе. От малка се занимавам с рисуване и исках да кандидатствам в Художествената гимназия в Казанлък или училището по керамика в Троян. Но исках и музика и първите си пари, които спечелих като дете бяха за участие в детски хор в операта и бях много горда. Така че в списъка се нарежда пеенето и латинотанците, последната ми страст тази година. Два пъти седмично ходя и на танци.

Тази година ти ни представи първата си стихосбирка, направи първата си шивашка фабрика, уши първите си кукли, и всичко това – за първи път.

Да, фабриката направихме с Оксана, която е адвокат, но и тя като мен обича да твори различни неща. Мечтата ни е да създадем собствена марка на облекло, което го няма тук на пазара. Изделия по поръчка, джинсови дрехи, бебешко облекло, които да продаваме през интернет. Освен това, ако някоя дама има това хоби, но няма подходящата техника и машини, може да дойде и да си го ушие сама при нас. А ние естествено, ще й помогнем с каквото можем. Казала съм го вече на приятелки, познати. Иска ми се да съберем една такава групичка от интересни креативни личности, като в основата ще бъде модата, но и много други интереси биха могли да ни обединят. Отворена съм в общуването с такива дами на острова и ако някоя от четящите тези редове си търси занимание за неделя, да заповяда.

Докъде стигат мечтите ти?

През целия си живот съм се занимавала с много и различни неща. 11-12 годишна започнах да шия. Баща ми имаше някакви пари, останали от някаква екскурзия. И купи една крачна машина, която се отваряше като мебел. Заведе ме при неговия шивач да ми покаже как да се грижа за машината. Предавахме вторични суровини с една приятелка, за да можем да си купим хубав плат, ушихме си едни модерни гащеризони, избродирахме айфеловата кула и нямаше друг като нас.

Коя работа ти носи по-голямо удовлетворение? Програмирането или всички тези творчески хобита?

Най-щастлива се чувствам, когато успея да разреша голямо предизвикателство в програмирането. В момента работя по много интересни проекти, един от тях сега е проекта, който обединява системите на всички министерства и дава данни на други. Това е проект на IBM с подизпълнител NCR, с които си сътруднича и е невероятно предизвикателство. Работим в момента и върху предложение за обединяване системите на ФПА и ДОД.

Но ако в един момент тези интересни проекти спрат, тогава бих могла да насоча цялата си енергия към творчеството.

Какво ще ни представиш на Коледния Базар в Ларнака?

Идва Коледа, идват най-красивите и най-обичани празници, от малки и големи. В момента шия коледни венци и коледни чорапи за няколко магазина по поръчка. С удоволствие ще ги представя на базара, защото наистина са много красиви. Освен това ще представя и някои мои изделия-уникати, които ще можете да ги видите като подредим изложбата.

Хареса ми идеята за това събитие. Това е възможност да се запозная с други творци, да видя техните работи, те да видят моите. Така възникват нови идеи, намираш съмишленици, а защо не и клиенти.

Пожелавам успех на инициативата и много здраве на всички българи по света!

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*