Днес физиотерапевтите спират работа заради спорове за заплащане

Асоциацията на физиотерапевтите спира работа за цял ден в четвъртък заради спорове с държавната здравноосигурителна организация (HIO).

Тази сутрин в 10 часа те се събраха пред сградата на HIO.

Според тях спорът се основава на факта, че кинезитерапевтите извършват много повече прегледи, отколкото им се плаща, което понижава стойността на предлаганите от тях услуги.

Миналата седмица физиотерапевтите казаха в изявление, че HIO е предвидил бюджет за 100 000 месечни посещения, когато всъщност се извършват около 150 000 посещения всеки месец, добавяйки, че от средата на лятото на 2022 г. има постоянно нарастващ приток на пациенти.

Те също така критикуват организацията, че не е успяла да базира своите фискални оценки на реални клинични нужди.

Ръководителят на асоциацията Ирини Занету връчи писмен списък с искания на директора на HIO Мария Китреоту по време на протеста в четвъртък.

Говорейки пред Кипърската новинарска агенция, Занету каза, че физиотерапевтите многократно са заявявали пред HIO от декември 2022 г., че „разпределеният бюджет не е за физиотерапевти, а за бенефициентите да получат своето лечение. Работното натоварване на физиотерапевтите се увеличава с всеки месец, докато HIO търси начини да намали бюджета. Следователно е изключително важно всички заинтересовани страни да седнат на масата, за да могат да бъдат приложени необходимите решения“, каза тя.

Лявата партия Akel публикува в четвъртък изявление в подкрепа на физиотерапевтите, призовавайки HIO да се вслуша в техните искания.

„Трябва да е ясно, че не може да има отстъпки в здравния сектор.“

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*