Днес Самарас и Ердоган ще се срещнат насаме на срещата на върха на НАТО в Кардиф

Гръцкият премиер Самарас и  президента на Турция Ердоган ще се срещнат неофициално днес (четвъртък) в Кардиф по време на една от почивките на годишната среща на върха на НАТО в Уелс, според съобщение от Атина.

Тази “извън протокола” среща бе поискана от новоизбрания президент на Турция, и въпреки факта, че Атина изглежда се подразни от изявленията му, направени по време на посещението си вчера в окупираните райони на Кипър, двамата лидери ще се срещнат и обсъдят двустранни въпроси лично.

Ердоган избра окупираните от Турция райони на Кипър за първото си официално посещение като президент. В интервю за турските и кипротурски журналисти там, той обвини Гърция че “не е в съответствие със задълженията си” към решаването на кипърския проблем. Той също така каза, че решението в Кипър трябва да бъде едно “на две отделни държави”, и отрича да е получил официално писмо от президента на Кипър Никос Анастасиадис, предадено му от гръцкия външен министър Евангелос Венизелос по време на встъпването му в длъжност на церемонията в Анкара.

Гръцкият премиер Андонис Самарас ще бъде придружен в Уелс от неговия външен министър Евангелос Венизелос и министъра на отбраната Деметрис Аврамопулос.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*