Днес президентът Анастасиадис отпътува за Брюксел

Ще участва в извънредната среща на върха за Гърция

Президентът Анастасиадис ще бъде придружен от говорителя на правителството Никос Христодулидис.

Извънредната среща на върха се провежда след референдума, проведен в Гърция в неделя, 5 юли и след като Гърция даде да се разбере, че иска отново да се включи в диалога за икономическите проблеми на страната. Искането на Гърция е намаляване на дълга и финансова подкрепа.

Президентът Никос Анастасиадис е провел телефонен разговор с гръцкият премиер Алексис Ципрас  в понеделник вечерта, с оглед на днешната среща на високо равнище в Брюксел. 

Говорителят на президентството заяви, че разговорът е бил, за  “да координират действията си с оглед на срещата на високо равнище на еврозоната.” Президентът Никос Анастасиадис заяви вчера, че Кипър ще застане зад Гърция в усилията за постигане на преструктуриране на  спасителни условия, за да се направи дълга по-устойчив.

Извънредната среща между представителите на еврозоната ще се състои днес в Брюксел, за да бъде обсъден отрицателният вот от неделния референдум в Гърция.
Началото е насрочено за 17ч. българско време и бе обявено от президента на ЕС Доналд Туск в Twitter веднага след оповестяването на резултатите от гласуването. То идва 15 дни, след като на друга извънредна среща Гърция и кредиторите й не успяха да сключат сделка.
В телефонен разговор от неделя германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се съгласиха, че желанието на гръцкия народ трябва да бъде уважено, като заявиха, че е нужна извънредна среща на високо равнище на 19-те държави.
Преди нея ще бъде проведено и заседание на 19-те финансови министри от Еврогрупата. Според нейния председател Йерун Дейселблум Гърция трябва да съжалява за отрицателния вот, който застрашава бъдещето на страната в зоната на единната валута.
“За възстановяването на гръцката икономика неизбежно ще бъдат необходими тежки мерки и реформи. Сега ще очакваме гръцките власти да поемат инициативата.”
Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц допусна възможността на Гърция да бъде оказана хуманитарна помощ, като призова това предложение да бъде обсъдено най-късно днес.

След срещата на лидерите на еврозоната, на 8 юли кипърският президент се завръща обратно на острова.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*