Днес празнуват…

Честит Имен ден на Валентин, Валентина, Вальо, Валя, Харалампи, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, и Ламбо

 

640-420-sgriavashto-vkusno-zdravoslovno-smes-ot-med-i-dzhindzhifil-e-tajnataНа 10 февруари православната църква почита св. Харалампий. Той е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.

Св. Харалампий е избран за покровител на пчеларите, затова днешният ден е празник на пчеларите и на пчелите.

Ето защо има традиция да се носи мед за освещаване в църквата, за да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този r-1024-768-medмед е придобил лековити сили, затова се пази за специални случаи. Ако някой се разболее, му дават от него, за да оздравее бързо.

Пчеларите носят бурканчета с мед в църквата, към тях се слага по една запалена свещичка, а всички бурканчета се подреждат във формата на кръст.

Вярва се, че производителят, който е донесъл мед за ритуала в храма, трябва да хапва от него всяка сутрин по една лъжичка до края на годината.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден и Чуминден.

Според поверието, за да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден. Единствено разрешено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване.

На 10 февруари почитаме също и св. Валентина. 

Много малко се знае за нея, но оскъдните сведения показват, че тя е живяла през 4-и век в околностите на гр. Кесария, близо до Палестина. Когато я карат да принесе жертва на езически божества, тя хвърля камък върху светилището и му обръща гръб. Скоро след това бива обезглавена.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*