Днес започна XVI-та Световна среща на българските медии по света

Само преди минути бе открита 16-тата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

27 български медии от цял свят участват в тазгодишната среща.

Представител на BG ФАКТОР.Cy е Живка Милова, главен редактор на медията.

Темата на тазгодишната среща е “Медии и истина”, а неслучайно, мястото е Рилския манастир, хранилище на духа и българщината. Освен това през тази година се навършват 1075 г. от Успението на Св. Йоан Рилски.

На официалното откриване в Рилския манастир присъстваха министърът на външните работи Светлан Стоев, министърът на образованието и науката Николай Денков, Неврокопският митрополит Серафим, епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител, Петър Паунов – кмет на Кюстендил.

Встъпителни думи за значението на тези срещи произнесе генералният директор на БТА г-н Кирил Вълчев .

Игуменът на манастира епископ Евлогий прочете поздравителен адрес до участниците в срещата от главата на БПЦ, патриарх Неофит.

Поздравителен адрес към форума изпрати и вицепрезидентът на РБългария г-жа Илияна Йотова. Поздрави към българските журналисти зад граница отправиха и министрите Стоев и Денков.

Н.Ц.В. Симеон II обяви официално срещата за открита.

Програмата е разделена на четири панела – “Вярата в медиите”, “Надеждата в медиите”, “Лъжата в медиите” и “Изборът в медиите”. Модератори са журналистите Георги Милков, Петър Галев, Ралица Ковачева и Бойко Василев.

Световните срещи на българските медии са професионален форум, чиято цел е комуникация, изграждане на мрежа и установяване на взаимоотношения на сътрудничество между български журналисти от цял свят. Освен събитие за гилдията, медийната среща е и национална кауза, тъй като осигурява автономно пространство за общуване на медиите на българите извън България – като посредници към нашите общности в чужбина – с представители на държавните институции.

Живка Милова

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*