Днес е Свети Харалампий

Българската православна църква почита на 10 февруари Свети Харалампий, приеман и като покровител на пчеларите, както и Света Валентина

Имен ден празнуват всички, които носят имената Харалампи, Валентин (означава – силен, могъщ), Валентина, Валя, Хараламби (означава – сияещ от радост), Ламби.

Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век. В град Магнезия (Тесалия) той заемал епископската катедра. Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на Септимий Север се започнало поголовно гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение.
Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 г.
В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи Св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. Празникът се почита предимно в Източна България. На този ден се носи мед в храмовете, за да бъде осветен. За празника се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.

 

Света Валентина

света Валентина

За Св. Валентина е известно, че тя е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й – езичниците я обезглавяват.

Честит празник на всички Именници!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*