Честит Лазаровден

Днес е Лазаровден!

В дните на пълна изолация заради COVID-19, християнският свят отбелязва един прекрасен празник, Лазаровден!

Живея близо до църквата Св.Лазар в Ларнака. От пет часа сутринта камбаните забиха, отбелязвайки Денят на светеца и голям празник в Ларнака. И независимо, че все още няма поставени мегафони, песнопенията в църквата се чуват надалеч заради огромната тишина, която надвисна над Земята.

Вярвам, че това се случва навсякъде. За първи път живеем в условията на пандемия и всичко изглежда нереалистично. Като лошо написан сценарий, който незнайно как, някой филмира в реално време. И ние сме само статисти.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден – Връбница (Цветница).

Лазаровден, или Лазарница, е християнски празник, кръстен на свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на град Китон на остров Кипър. Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

На Лазарова събота се поставя начало на Пасхалното тържество. Именно заради възкресяването на Лазар Христос бил прославен от народа като дългоочаквания Месия, Цар Израилев, като изпълнение на старозаветните пророчества.

Тази година ще минем без върбови или маслинови клонки! Но какво ни пречи да отворим душите си, да успокоим ума си и да напълним сърцата си с Любов и Доброта! Да откъснем цвете или клонче и да украсим дома си с Надежда!

Честит празник!

Честит Имен ден на Лазар, Лазарка, Лазарин.

Ева Иванова

61117067

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*