Директорът по корпоративните въпроси на Bank of Cyprus коментира закона за продажбата на заеми

„Ипотечните кредити няма да се продават”

В четвъртък парламента реши да приеме закон, който ще позволи продажбата на кредити на трети лица, дори и с предложеното от ДИКО изменение, което позволява кредитополучателя в последната минута да договаря закупуването му от банката.

Михалис Персианис, директор по корпоративните въпроси на Bank of Cyprus коментира ситуацията в интервю за държавното радио: „Парламентът е действал разумно, като е взел окончателно решение, дори и с някои дребни проблеми, рамката е създадена вече, което е много важно за работата на банките и за намаляване на необслужваните кредити”.

Новият закон, който парламентът прие с незначително мнозинство, след като ДИСИ и ДИКО гласува в подкрепа, докато всички други партии и депутати се противопоставиха. Международните кредитори предупредиха, че ако не се приеме закона, който има за цел да помогне на банките да намалят необслужваните си кредити, извода от продължаващата да се преразглежда програма за Кипър няма да бъде положителен, което пък ще повлияе и на достъпа до допълнителни средства за спасяване на икономиката. Михалис Персианис заяви още, че с новия закон само кредитополучателите на големи суми с обезпечение, са атрактивни за купувачите, като обекти свързани с туризма или търговията, докато кредитополучателите на по-малки заеми, включително ипотеките, ще останат незасегнати. „Ипотечните кредити няма да се продават” каза той.

„Със заемната секюритизация, банката продава приходите, генерирани от заеми, които могат да включват ипотеки и заеми на обикновените хора”, каза управителя на Централната банка на Кипър. „Кредитополучателя не го интересува какво ще прави банката с парите, които той внася. Това не се отразява нито на правата на кредитополучателя, нито на изплащането на заема или преструктурирането му”. „Инструменти като секюритизацията са много по-подходящи на банките с този вид заеми”, каза той. „Никоя банка няма намерението да продават кредити на обикновените хора. Налице е дискусия през цялото това време за сценарий, който не може да съществува”, коментира Михалис Персианис.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*