Джо Байдън пристига днес на посещение в Турция

Американският вицепрезидент ще се срещне тази вечер с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а утре с турския премиер Ахмет Давутоглу

 

Бяха предприети жестоки мерки за сигурност на летище Ататюрк в Истанбул за пристигането тази вечер на американския вицепрезидент Джо Байдън, който се очаква да натисне Анкара да отстъпи базата Инджирлик за летене американски бомбардировачи срещу джихадистите.

Американският президент ще има среща тази вечер с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а утре с турския премиер Ахмет Давутоглу. На преден план в дневния ред ще бъде решаването на кипърския проблем. Всъщност фактът, че Джо Байдън е придружен от държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, обяснява важността на това посещение, тъй като Байдън и Нюланд са две длъжностни лица от САЩ, които са тясно свързани с Кипър.

Самата Нюланд посети Кипър през февруари миналата година, а Байдън през май миналата година. Тяхната цел е да се намали ескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие и връщането на масата за преговори на двете спорни страни.

Вестник Хюриет пише днес, че Байдън се обадил по телефона на президента Анастасиадис и го попитал какво иска да каже в Анкара. Според турския вестник, президентът Анастасиадис отговорил „Кажи им, че искам бързо решение на кипърския проблем.” Хюриет пише, че Байдън ще информира президента Анастасиадис за резултатите от контактите си.

Очакванията по въпросите за борба с джихадистите са малки, поради огромните разлики в мненията на двете страни. Бившият посланик на САЩ в Анкара Робърт Пиърсън заяви, че “различията между Турция и САЩ относно Ислямска държава са по-големи дори от техните различия за Кипър”. САЩ искат по-ясна ангажираност на Турция във войната срещу джихадистите и искат използването на базата Инджирлик за въздушни удари срещу ИД. Байдън ще се стреми да завърши преговорите за обучение и оборудване на сирийската опозиция, за да се борят с джихадистите.

От друга страна, Турция настоява да започне война срещу Асад, докато американците казват, че са съгласни, но че не е приоритет в този момент. Анкара също така призовава за създаването на зона, забранена за полети над Сирия, но американците и с това не са съгласни.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*