Депутатите са за въвеждането на медицинския канабис

Депутатите изглежда са положително настроени за въвеждането на медицински канабис в Кипър, освен опозицията на ПП Акел, която обаче се съгласи, че на сериозните случаи трябва да бъде предписван наркотика.

Комисията по здравеопазване обсъди законопроекта, който включваше строги разпоредби, регулиращи отглеждането и разпространението на медицински канабис. Депутатът от Disy и председателят на комисията Костас Константину заяви, че много от пациентите се нуждаят от медицински канабис, но също така изтъкна финансовите ползи. Зелената партия е за легализация на медицинския канабис, стига да е от полза на пациентите, а не за частни интереси. Той каза, че много учени в Кипър и Гърция са склонни да се съгласят с международната медицинска общност, че медицинският канабис е помогнал при лечението на някои заболявания и не отричат терапевтичните му качества. Ако имаше някакви разногласия, каза той, те се отнасяха до диапазона и болестите. От зелената партия хиляди хора са използвали канабис незаконно като лекарство в Кипър и е погрешно да ги оставят да станат жертва на престъпниците или наркотрафикантите. Законопроектът беше одобрен от кабинета през юли миналата година и има за цел да привлече международни инвестиции в двата лиценза, които правителството възнамерява да предостави за отглеждането на лекарствен канабис.

Министърът на здравеопазването Георгос Памборидис заяви, че искат да привлекат фирми и нови бизнес възможности, така че изследователите да могат да се възползват от факта, че култивирането ще бъде законно.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*