Депутатите отварят пътя за нарко теста за шофьорите

Парламентът прие закон в четвъртък, който позволява на полицията за първи път да прилага тестове за наркотици на шофьорите.

Законът е приет с мнозинство – 29 за, 15 против и един въздържал.
Предвиждат се строги наказания за всеки, който шофира под влияние на наркотици или откаже да предостави слюнка или кръв за нарко тест.  Лицата, хванати да шофират под въздействието на наркотици ще бъдат санкционирани с глоба до 3 500 евро, до три години лишаване от свобода, и отнемане на свидетелството за управление за срок до три години.
Законът предвижда също така и отнемане на точки – от три до шест. Всички държавни приходи от глоби ще бъдат насочени в специален фонд за рехабилитационни програми за наркозависимите хора.
Основната опозиционна партия АКЕЛ, която гласува против законодателството, заяви, че тези мерки са твърде драконовски и позволява на полицията да спира и да проверява всеки водач, при всякакви обстоятелства.

В отговор, депутата от ДИСИ Рикос Мапуридес каза, че полицаите вече се разпореждат с алкохолните проби на шофьори и не са злоупотребявали с тази сила.
От АКЕЛ отбелязаха, че пробата за алкохол и наркотеста са две различни нища. Слюнката за наркотеста представлява генетичен материал и като такъв повдига въпроси за поверителността.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*