Девети фолклорен фестивал на средиземноморските страни

От събота, 13 септември в Ларнака започна Деветия фолклорен фестивал на средиземноморските народи.

12 ансамбли от Гърция, о-в Крит, Грузия, Израел, Латвия, Литва, Румъния, България и арменската общност в Кипър представиха музиката, песните, танците и костюмите на страните си. Името на България бе представено достойно от ТА „Българи“ със създател Тодор Здравков, хореограф Радослав Георгиев, певицата Мими Николова и групата танцьори от Никозия и Ларнака.

Първата вечер на фестивала започна с внушително дефиле на всички участващи групи по централния булевард Финикудес. Някои от съставите преминаваха по централната улица с музика и танци.

Фестивалът бе открит от г-жа Реа Йоаниду, председател на Организацията на народите в Никозия, организатор на фестивала. Тя поздрави участници и гости и благодари на спонсорите КОТ, ОПАП, Макдоналдс, Радио EF-EM, Оушън баскет и други.

Кметът на Ларнака, г-н Андреас Луруджатис приветства гостите на Деветия фестивал и връчи почетната плакета на фестивала на Латвия.

Регламентът определяше всяка страна да бъде представена с 10 минутна програма. Общо е мнението, че тази година летвата бе вдигната много високо от самите участници. Невероятно красива и тежка програма, всеки ансамбъл показа по няколко танца, различни и много по-сложни от предходните години.

Българските танцьори с грейнали лица се втурнаха във вихъра на бързите български хора и бурно аплодирани не само от сънародниците ни, а и от многобройните зрители.

Изключително силно изпълнение имаше от румънския ансамбъл, танцьорите от Израел и Грузия.

Фестивалът продължава в неделя, а в понеделник на 15 септември е заключителната програма.

Ако имате път към Ларнака, не бързайте да си тръгвате. Останете и се насладете абсолютно безплатно на прекрасното събитие.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*