Два протеста пред НС – срещу Бат Сали и Ана Баракова

Два протеста ще посрещнат депутатите пред НС в първия им работен ден, който започва в 14,00ч. – срещу Бат Сали от ДПС и Ана Баракова от ББЦ. Преди това шествие блокира центъра на София.

За да протестират срещу влизането на Александър Методиев от ДПС в парламента жители на община Кюстендил с десет автобуса пристигнаха тази сутрин в столицата, друга част дойдоха със собствен транспорт.
Шествието започна малко след 11 часа от площад “Македония”. След това
събралите се стотици хора – по някои данни близо 1000 души, блокираха за кратко движението на бул. „Христо Ботев” , а после се отправиха към централата на ДПС на бул. “Александър Стамболийски”. Там протестиращите скандираха срещу отказа на партията да оттегли Бат Сали от парламента, предадоха “Фокус” и bTV.
По-късно шествието се отправи и стигна до Народното събрание, където ще бъде внесено искане за промяна на избирателната система, изключваща налагането на депутати с незначителен брой гласове.

Протестиращите първо блокираха бул. “Цар Освободител”, а след това ул. „15- ти ноември”, която се намира до Народното събрание, и площада пред храм-паметника “Александър Невски”. Те заявиха, че целта на блокадата е да допуснат Бат Сали да положи клетва.

Протестиращите развяват българското знаме, като част от лозунги им са:
„Бат Сали ни тури и Кюстендилския мир разтури”, „Кюстендил казва не”, „ Мая, ти ни лъжеш най-добре”, „Не на Бат Сали! Не на подмяната!”, “Мандат да е, аванта да е”, “Който лъже и краде, депутат ще е”.

На протеста присъства кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и Иван Андонов, председател на Общински съвет – Кюстендил.

Нима гласовете ни са незаконни, нима някой е избрал този човек?“, попита риторично Паунов.

Той отново призова ДПС да оттеглят от НС “този човек” и подчерта, че в подписката срещу Методиев са се включили над 40 000 души.
Заради протеста от 8 часа до приключването на парламентарното заседание се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието на пл. ”Народно събрание”, обявиха от Столична община. СДВР е осигурила охрана.

Протест отново се провежда и в Дупница. Той започна в 12 ч. от площад “Демокрация” и стигна до главния път Е-79, който беше блокиран от около 300 души. Хората развяха плакати „Дупница няма да бъде градът на Бат Сали” и „От ДПС могат и магаре да изберат”.

Първи пред блокадата спряха няколко автобуса с гръцки туристи, предаде БГНЕС. Те слязоха от автобусите, снимаха за спомен и започнаха да раздават ракия за сгряване на протестиращите. Блокадата продължи близо 20-ина минути. През това време и в двете посоки се образуваха колони от автомобили.
Междувременно в 14 часа, когато трябва да започне първото парламентарно заседание, пред Народното събрание ще се съберат и членове и симпатизанти на “България без цензура”, които ще протестират срещу избора на пловдивската учителка Анна Баркова. Тя стана депутат благодарение на феномена 13/13 – съвпадението между нейния номер в листата и този на партийната бюлетина.
Протестът не е организиран централно от ББЦ, а от пловдивската структура, заяви пред Нова телевизия председателят на парламентарната група на Светлин Танчев. Според него причина за недоволството на хората от града под тепетата е, че те не са доволни от нейната постъпка – Баракова беше призована да се откаже от депутатското място, но тя отказа.

Учителката дори заяви, че е била заплашвана и затова се отцепи от ББЦ още преди да влезе в Народното събрание.

Лидерът на партията Николай Бареков коментира преди дни, че тя е попаднала случайно в листите.

Междувременно във Фейсбук беше създадена група “Ана Баракова вън от парламента”.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*