Два закона за здравната реформа са готови

Пациентите ще могат да избират в коя болница да бъдат лекувани

Два законопроекта, свързани с въвеждането на Националната схема за здравето (НЗС) и финансовата самостоятелност на държавните болници бяха публикувани от Министерството на здравеопазването вчера.

“Чрез НЗС, всеки постоянно на пребиваващ в Кипър ще бъде предоставен свободен избор на лекар или здравни структури, независимо дали в публичния или частния сектор”, се казва в изявление за здравното министерство.

Вторият законопроект засяга трансформацията на държавните болници в държавни организации с финансова автономност, с цел превръщането им по-ефективна и гъвкава система.

Според изявлението, “законопроектът описва създаването на пет автономни организации – по една на област, – които ще осигурят болници за настаняване и първични здравни центрове във всяка област”

“След като бъдат автономни, обществените болници ще имат правна, административна, финансова и научна независимост и ще са укрепени с механизми, които гарантират качеството на здравните грижи за пациентите,” се казва в изявлението.

Законопроектът за болнична автономия не включва статии, свързани с доста спорни въпроси по труда.

“Тези въпроси ще бъдат обсъдени от представители на самите работници и служители с комисиите за персонала и труда, в съответствие с предвидената процедура,” се казва в изявлението.

Консултации между Министерството на здравеопазването и политическите партии се очаква да започнат незабавно.

Двата проектозакона са достъпни за всеки гражданин на сайта на Министерството на здравеопазването www.moh.gov.cy.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*