Да ти звънне лешояд от… Йордания!

Всички лешояди, освободени в рамките на проект “Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278”, носят специални крилни марки, на вътрешната страна, на които е изписан български телефонен номер.

Всичко започва с едно неразбираемо телефонно обаждане на странен език, като единственото, което се разбира е “Джордан, Джордан!” (Йордания, Йордания!).

Всички лешояди, освободени в рамките на проект “Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278, носят специални крилни марки, на вътрешната страна на които е изписан български телефонен номер.

Така започна историята на К8А, а как завършва, може би никога няма да разберем!

На 9 октомври, екипът на проекта получава необяснимото обаждане. След като се досещат за какво може би става въпрос, започват да търсят някого, който да им помогне да установят контакт с този, който се е обадил.

На зова за помощ от страна на екипа се отзовават дори от Транзитния център за бежанци в село Пъстрогор. Българският екип изпраща съобщения на английски и арабски и едновременно с това се свързва със свои колеги от Израел, които реагират мигновено и ги насочват към други колеги, директно в Йордания.

Оттам звънят в България и в крайна сметка става ясно, че собственикът на телефона, от който е направено неразбираемото обаждане е бедуин, който е уловил с мрежа белоглав лешояд в пустинята, в района на Джахания, Джафир, източна Йордания.

Уплашен от въпросите, човекът спира да отговаря и не става ясно коя точно е птицата. Благодарение на екипа от Кралското дружество за опазване на природата, местната полиция успява да открие бедуина и се разбира, че уловеният лешояд е К8А.

Ловецът е предал на полицаите свалените крилометки и пръстени, като е казал, че е освободил птицата. Това е първото документирано посещение на белоглав лешояд, пуснат в България, до Йордания.

К8А е млад мъжки белоглав лешояд, уловен в Кадис, Испания, изтощен и дехидратиран. След успешно лечение е изпратен в България през ноември 2013 г, за да стане част от “Завръщането на лешоядите в България LIFЕ08 NAT/BG/278”. Тук получава своите крилни марки и пръстени и е настанен във волиерата за адаптация на лешояди над Сливен през март 2014 г.

Освободен е през септември, като още на следващия ден е намерен от туристи в усойно и напълно неподходящо речно дере, но успява да излети и да намери площадката за подхранване и останалите лешояди. Уловен е от фотокапана, заложен на площадката около средата на септември и оттогава следите му се губят.

Тази история е един невероятен разказ за международното сътрудничество и взаимопомощ, когато става въпрос за опазването на редки и защитени видове.

За това как хора от всякакви националности си подават ръка и реагират светкавично, изключително ефективно и адекватно при нужда.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*