Да ни е честито! Ама кое?

Самуил или СамОил, господа български управляващи?

Ще имаме (може би, но далеч не сигурно все още!) за съсед Република Северна Македония. И Преспанският договор щял да получи (вероятно!) своята реализация. И Гърция щяла да кандиса най-после за членството на тая държавица с исторически корени, стигащи дълбоко в недрата на историята, в НАТО и ЕС. Само че, питам се аз, дали тези нейни “исторически корени” не са едни пиявици, забили се в истинските исторически корени на реални исторически субекти, сред които и България, и смучещи от тяхната чиста историческа кръв?

И питам се още дали България ще се съгласи да махне Македония от учебниците по история и дали ще предаде позорно и послушно българската азбука, цар Самуил и други окрадени от историята ни факти, личности и заслуги? Дали ще плюят днешните ни управници (сред които и “Патриоти”) на всичките борби и идеали, на реките кръв и купищата кости, пожертвани за тая пуста Македония (използвам названието само и единствено като географски термин)? Или ще постави своите условия и ще защити своя народ и интереси, както правят години наред гърците, в замяна на евроатланитческото и евросъюзното бъдеще на тая криво скроена от политически люспи и интриги държавица.

Не ме разбирайте погрешно. Нека си живеят хорицата в измисления си свят (т.е. държава). Нека си изберат име, което не засяга ничии интереси. Но пък само фактът, че тепърва трябва да си избират име, говори доста красноречиво за “древното минало” на това място. И не само, че не бива ние да вадим Македония от учебниците си по история, ами и там не трябва да изваждат нищо от учебниците си по история, трябва само да ги редактират и да наричат нещата с истинските им имена. Аз искам само българската история, в който и учебник да е вкарана, да се нарича БЪЛГАРСКА, а не да се краде и облича в лъжи. А, да, и да поправят  грешката в името на цар Самуил върху паметника в Скопие и да добавят липсващото му собствено сомоопределение, което се опитват да скрият – „Цар Самодържец Самуил и българин”. А защо не и като знак на добра воля да извадят и покажат на света плочата, на която самият той се титолува по този начин. Даже ще им е много лесно да се откажат от лъжите си сега, без да се изложат много – да кажат, че за първи път откриват реално засвидетелстване и доказателство на този исторически факт, каквото до сега са нямали, примерно.

И всички тия мисли не са породени от новината за гласуването в парламента в Скопие за взетото решение да си променят конституцията и името.

Да им е честит народният сговор!

Абсолютно признавам правото на всяка държава и личност на самоопределение. Но всяка лична свобода, на какъвто и да било субект – човек или държава – се простира до там, до където среща границите на личната свобода на някого другиго. И това не съм го измислила аз.

Нерадостните ми мисли са породени от първите реакции на нашите мили управници, които веднага побързаха да се закълнат в най-искрено и близко приятелство и да пеят химни за “общото ни бъдеще в НАТО и Европейския съюз”. И всичко това на фона на доста по-сдържаните поздравления и съобщения, изпълнени с «би могло» и «ако», от страна на Гърция, ЕС, НАТО и т.н.

Не си ли научихте уроците, господа? Не винаги е добре да си сред първите. Ако ли не, има и народни мъдрости – в тях се вслушайте поне! Примерно: “Бързата котка слепи ги ражда”!

А иначе – да ни е честито, скъпи сънародници, новото име на нашата съседка! Пък дано му видим и на него хаира скоро!

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*