Дарителска кампания събира пари за ново пиано на Хасан и Ибрахим

Фондация „Димитър Бербатов“ започна кампания за събиране на средства, с които да се купи пиано на Хасан и Ибрахим, които заедно с Крисия представиха България на детската “Евровизия”.

Докато всички все още сме в еуфория от класирането на второ място – най-големият български успех в конкурса Евровизия досега, печалната истина е, че момчетата нямат на какво да се упражняват. Старото им пиано се е счупило, вече не подлежи на ремонт и трябва да им се купи инструмент, обясняват от Фондацията.

Близнаците са родени на 15 декември 2003 г. в семейството на фелдшер в Бърза помощ и лаборантка. Бащата пръв забелязва музикалността на децата, когато те са 5-годишни. Семейството, което има и дъщери близначки, решава да напусне делиорманското градче Каолиново, за да даде по-добро образование на децата си. Днес Игнатови живеят в Шумен, а момчетата усъвършенстват таланта си под ръководството на Маринела Маринова.

hasan i ibrahim

Близнаците свирят на пиано едва от три години, но вече имат редица български и международни награди. Лауреати са на няколко национални клавирни конкурса, сред които “Панчо Владигеров”, “Димитър Ненов”, “Светослав Обретенов” и др., както и на международни конкурси, сред които “Франц Шуберт”, “Лист – Барток – Лигети”, Международен конкурс за немска и австрийска музика, “Млади виртуози”, “Vivapiano”, “Андрей Стоянов”, “Pera Piyano” и др., а Хасан – и на Международния музикален конкурс за деца на Ротари Русия. От 8-годишна възраст близнаците са в семейството на „Успелите деца на България” на Фондация “Димитър Бербатов”. През юни 2014 г. 10-годишните пианисти участват в годишната церемонията на Фондация “Димитър Бербатов” в предаването “Шоуто на Слави”, където са забелязани и избрани да представят България заедно с Крисия Тодорова в детската “Евровизия” 2014.

Фондацията призова в дарителската кампания да се включат и институциите, които в момента оказват внимание на децата.

Най-малко 25 000 лева са необходими, за да бъдат закупени инструменти на Хасан и Ибрахим, както и на други две изявени деца на Фондация „Димитър Бербатов“ – Десислава Карагьозова (пиано) и Георги Димитров (китара).

Десислава Карагьозова е ученичка в VII клас, в НМУ “Любомир Пипков“ – София, в класа по пиано на Светла Славчева. Свири на пиано от 5-годишна. Започва в класа по пиано на Анна Върбанова в НУИ “Добри Христов“ – Варна, а от 2009 г. до юни 2014 г. е била ученичка в НУИ “Проф. В. Стоянов“ – Русе. Талантливото момиченце започва своя път в изкуството с класически балет, когато е на 4 г. В продължение на 7 години едновременно свири и танцува, след което избира пианото за бъдещето си развитие.  Печелила е награди на Международния конкурс за романтична музика – Ню Йорк, IX Международен конкурс “Франц Шуберт“ – Русе, Международния конкурс “Тудор Думитреску“ – Букурещ и др. Десислава Карагьозова е избрана е за лице на Русе и е отличена с почетна грамота на града за високи постижения в изкуството и културата.

През март 2014 г. Деси свири на сцената на “Карнеги Хол” в Ню Йорк. Подготвя се за други големи международни сцени в Ню Йорк, Вашингтон, Москва и Париж.

Георги Димитров е роден на 2 декември 2000 г. в София. Учи в НМУ „Любомир Пипков”. На китара свири от близо 3 години. За това време има награди – преобладаващо първи, от 7 конкурса: ХVII Международен конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов” – Кюстендил, Международен фестивал на класическата китара – Гоце Делчев, VII Международен конкурс за класическа китара – София, Нишки китарен фестивал, ХVIII Международен фестивал за млади китаристи „Едуард Памфил” – Букурещ, Международен фестивал – Скопие и ХХIХ Международен музикален фестивал “Лауреатски дни „Катя Попова”. Предстоят му концерти извън страната – във Виена, Белград и в Хърватия.

Сметката, по която могат да се правят дарения е:

Титуляр на сметка: Фондация “Димитър Бербатов”

Банка: ОББ

IBAN: BG35UBBS80021011968230

BIC: UBBSBGSF

OFFNews

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*