Давутоглу: Време е да говорим за сценарий с две държави на остров Кипър

Ако Турция иска кипърската гръцка страна да се върне на масата за преговори, следва да прекрати нарушаването на изключителната икономическа зона на острова (ИИЗ), заяви в сряда президентът Никос Aнастасиадис.

Това ще проправи пътя за възобновяване на преговорите, каза още той. Нарушенията, добави президентът, показаха реалните намерения на Турция по отношение на кипърския въпрос.

Изявлението бе в отговор на изявления на турския премиер Ахмет Давутоглу, който е цитиран в сряда да казва, че двете общности имат равни права върху природните ресурси на острова и ако гръцките кипърци мислят по друг начин, време е да се заговори за сценарий с две държави.

“Ресурсите в Кипър са за всички кипърци, а Турция ще продължи своите сеизмични проучвания, за да търси нефт и газ в континенталния шелф на Кипър, ние имаме правото и можем да използваме това право по всяко време, когато искаме. Всяка стъпка, която изключва едната страна на острова, не е приемлива “, каза той.

Кипърският турски вестник Havadis цитира думите му, че ако гръцката кипърска логиката е, че “Проучванията на юг са наши, защото ние сме собствениците на юг, докато турците са собственици на север”, значи е време, за да обсъдят сценарий, според който да има две държави на острова.

“Турция е най-голямата страна в източното Средиземноморие. В тази рамка той има силата да защити правата на кипърските турци “, заяви Давутоглу. Той говори след среща с турския министър на енергетиката Танер Йълдъз.

“Ние предупредихме международната общност и международните енергийни компании, че и турците имат право върху тези ресурси”, каза Давутоглу.

“Ние казахме” нека дейностите да започнат заедно … и това да подейства като катализатор за мир “. Въпреки това гръцките кипърци непрекъснато целят да се вземат тези права в ръцете си с едностранен подход. ”

Той каза, че Турция е била търпелива, вярвайки, че би могло да се намери решение на проблемите за залежите на въглеводороди чрез преговорите за Кипър.

“Всъщност ние направихме възможно най-големия жест. Ние казахме, че водата, идваща от Анадола по тръбопровод може да бъде дадена и на южната част на Кипър. Така че, докато ние казахме, че чистата Анадолска вода, която ни принадлежи, може да бъде споделена с южен Кипър без нищо в замяна, те твърдяха, че източниците на природен газ и енергия, над които кипърските турци имат право, може да се използва само от тях , “каза Давутоглу.

Той каза, че дейностите, които са били предприети за сеизмични проучвания от кораба Барбарос, който навлезе в изключителната икономическа зона на острова в понеделник, са били просто изследвания и нищо повече и “никой не трябва да се опитва да създаде криза от това”.

“Ако ние искаме да останем сговорчиви във връзка намирането на решение, нека нашият съсед и приятел Гърция и Великобритания след като са държави гаранти, и международната общност да седнат на масата за преговори, така че този проблем може да бъде решен”, добави той.

Обръщайки се към кипърската гръцка страна той каза: “Вие насърчавате липсата на решение, можете да се оттегли от политически преговори, а след това, изнудвайки Турция да твърдите, че Турция е отговорна. Това не е ситуация, която можем да приемем. ”

Давутоглу каза, че със споразумението между Турция и кипърските турци, Анкара има правото да извършва сеизмични проучвания. “И ние винаги ще използваме това право”.

Говорител на правителството Никос Христодулидис, отговаряйки в сряда на Давутоглу заяви, че споразумението между Турция и северната част няма правно основание и е незаконно. Анкара, използвайки извинението, че защитава кипърските турци и показа само “истинските намерения” на Турция.

Междувременно, министър на Турция в ЕС и главен преговарящ с ЕС Волкан Бозкир каза, че решението на кипърската гръцка страна да налага вето върху отварянето на нови глави в присъединяването на Турция няма да бъде позволено от Анкара.

“Очакваме искането да не се отварят повече глави да бъде отхвърлено”, каза той.

 

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*