Гръцки инвеститори и притежатели на облигации искат обезщетение от 120 милиона евро

Стотици частни лица и инвеститори от Гърция са обжалвали пред Международния център на Световната банка за разрешаване на инвестиционни спорове (ICSID) и претендират за обезщетение за пари, които са загубили през 2013г. по време на банковата криза в Кипър, се съобщава от адвокатска кантора в САЩ.

“Ищците са общо 676 индивидуални и институционални инвеститори и 434 отделни искове срещу Кипър, съобщиха в имейл изявление от адвокатската кантора “Wilmington-based Grant & Eisenhofer.

laiki-apokathilwsiВсички жалбоподатели са гръцки граждани и са били вложители или притежатели на облигации на Laiki, и Централната банка на Кипър. Те са загубили общо над 120 милиона евро в депозити и облигации през 2013г, сума “конфискувана от Кипърското Държавно управление “, се казва от адвокатска кантора. Като част от спасителния план на Кипър през март 2013г., вложителите в Laiki загубиха всичките си депозити, надвишаващи 100,000 евро. След това Laiki бе принудена да се слее с Bank of Cyprus и облигационерите загубиха парите си. И двете Laiki Bank и Bank of Cyprus са загубили общо € 4.5 млрд в преструктуриране дълга на Гърция, която унищожени на практика Laiki банк. “Спорът ще бъде обявен чрез задължителен арбитраж”, каза адвокатска кантора. “Инвеститорите са подали известие за оспорване през юли 2014г., представено в съответствие с инвестиционния договор между Гърция и Кипър, който предвижда, че страните трябва първо да се опитат да решат спора си за най-малко шест месеца. Обикновено ICSID действа като, един арбитър ще бъде назначен от гръцките инвеститори, един от Кипър, а третият ще бъде назначен по силата на споразумение, или от самата ICSID “.

“Ние вярваме, че гръцките инвеститори са били дискриминирани по време на спасяването, докато гръцките вложители са били обект на крайни мерки за спасяване както и много обществени институции на Кипър “, добави един от адвокатите. “Нашите адвокатски кантори координират усилията си в Гърция повече от една година, за да работят за възстановяването на средствата на инвеститорите”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*