Горанов: Минималната заплата ще стане 360 лв. от януари

Финансовият министър предложи на Министерския съвет минималната заплата да стигне 460 лв. в края на 2017 г.

 

Финансовият министър Владислав Горанов е предложил днес на кабинета, в рамките на тригодишната прогноза да бъде включено поетапно увеличение на минималната работна заплата.

Неговото предложение е от 1 януари 2015 г. тя да се вдигне от 340 на 360 лв.; от 1 юли 2015 г. – от 360 на 380 лв.; от 1 януари 2016 г. – от 380 на 420 лв.; от 1 януари 2017 – от 420 на 460 лв.

Това каза финансовият министър на пресконференция след извънредното заседание на правителствотоq на което бяха обсъдени бюджетните закони за 2015 г.

Горанов посочи, че с увеличаването на минималната работна заплата ще се създаде предпоставка за увеличение на доходите и ще се отговори на очакванията, че постепенно ще се върви към сближаване на минималната работна заплата към средната.

Законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване е одобрен днес от правителство по начина, по който предвиждаше действащото законодателство, каза в отговор на друг въпрос финансовият министър. Той добави, че в работната група с представители на партии, НОИ, работодатели, синдикати и експерти от социалното и финансовото министерства, ще се търсят дългосрочни решения, които между първо и второ гласуване в НС да бъдат заложени в Бюджета на ДОО.

Те включват всички аспекти и нерешени въпроси на пенсионното дело – както възрастта за пенсиониране, така и проблемите с финансирането на пенсиите на категорийните работници от професионалните пенсионни фондове, ще бъде засегната и темата с втория пенсионен стълб. По тези въпроси ще се дебатира през следващите няколко седмици до окончателното приемане на Бюджета на ДОО, каза министърът.

Казусът КТБ

Днес Министерски съвет е упълномощил Горанов за сключване на договор за заем с Фонда за гарантиране на влоговете до 2 млрд. лева, за да се гарантира безпроблемното изплащане на влоговете в КТБ

Договорът е за 5,5 години с лихвен процент от 2,95% с включена опция за частично или цялостно предсрочно погасяване, каза Горанов и обясни, че това е рутинна операция.

Взетото решение цели да допринесе не само за осигуряването на ликвидност на ФГВБ, но и за безпроблемното протичане на процеса по изплащане на гарантираните влогове, се отбелязва в съобщение от пресцентъра на Министерския съвет.

На пресконференция след заседанието на кабинета финансовият министър Владислав Горанов припомни, че решението е първият трансфер на вложителите в КТБ към някоя от одобрените 9 банки да бъде безплатен.

Изтеглянето на големи суми в брой не е разумно нито от гледна точка на икономическата логика, нито от гледна точка на физическата сигурност на вложителите, коментира министърът.

По думите му правителството, в лицето на МВР и ДАНС, е създало организация и е подготвило с униформени и цивилни служители клоновете на банките в страната, които ще изпащат гарантираните влоговете. Няма никаква причина да се създава истерия и напрежение в първия ден на изплащане, каза още Горанов.

Източник: БТА    

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*