Големите огньове за Великден разрешени само след полунощ

На конференция днес полицията ще информира обществеността за последните наредби за безопасност, свързани с предстоящите празници. Ще бъде официално оповестено, че великденските огньове (lambradjia), се допускат само след службата в полунощ на Велика Събота, 11 април.

Традиционната церемония на огньовете lambradjia отдавна е проблем за полицията и за противопожарните служби. Хиляди хора по целия остров – повечето от които младежи – палят огньове в полетата и около църквите след полунощната служба на Велика Събота. По традиция огньовете се палят за да се изгарят в тях изображенията на Юда Искариотски.

Голям брой жалби вече заливат полицията за инциденти, при които младежи събират дърва – понякога чрез незаконни средства, като например кражба или вандализъм – за своите огнени клади на открито. Някои дори вече са започнали да палят огньове.

На пресконференцията ще присъстват също и представители на Сдружението на общините и местните власти,  на Министерството на образованието и на противопожарните служби.

Полицейските патрули вече са получили инструкции да прибират дървата, които са били оставени в район, който счита за опасен.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*