Гласувано: плащаме пътен данък до 9 март

Още вчера „Българският Вестник“ писа за очакваното гласуване на удължаването на крайния срок за плащане на пътния данък, което вече е факт. Той бе удължен до 9 март на всяка година на постоянна основа, по закон, приет на вчерашното заседание на парламента.

Сегашният закон гласи, че пътният данък трябва да бъде платена в рамките на 40 дни от датата на изтичане на срока; новият срок вече е 70 дни, което се пада на 9 март.

Крайният срок за плащане е обикновено в началото на февруари, но парламентът по традиция го удължава всяка година в продължение на месец.

Народните представители заявиха, че промяната има за цел да се облекчи натиска върху хората, тъй като по-голямата част от другите налози – като например данък върху недвижимите имоти – са платими в периода от ноември до декември.

Също вчера законодателите гласуваха и друг закон за удължаване на крайния срок до 31 март за забавени плащания на пътния данък върху спрени от движение превозни средства, а също и намаляване на глобата за ненавременни плащания от 30 на 10 евро.

Само до юли 2014 г. неплатения пътен данък на около 143 000 превозни средства е в размер на 53 милиона евро. Досега правителството е събрало само една малка част от тази сума.

След законопроект, приет от парламента през ноември миналата година, собствениците на спрени от движение  превозни средства ще бъдат пощадени от пътния данък, ако подадат заявление и автомобилът бъде обявен за неупотребяван.

Собствениците на превозни средства, които вече не се използват, които не са плащали пътен данък за последните три години, няма да плащат със задна дата, ако подадат заявление в Дирекция Транспортна полиция (RTD) или ако подадат клетвена декларация, заверена в съда, че превозното средство не е в употреба.

Това се отнася за автомобили, които не са в употреба, такива, които са били унищожени в злополуки и дори автомобили, които са закупени, но предишния собственик е пропуснал да плати пътния данък.

Съответната декларация и формуляри за спиране от движение предстои да бъдат изготвени от Министерството на транспорта.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*