Главният астроном на Ватикана: Вярата в извънземни не противоречи на вярата в Бог

Според преподобния Хосе Габриел Фунес вероятността да съществуват различни форми на живот, вкл. притежаващи интелект и душа, е доста голяма предвид необятността на Вселената.

 

Извънземните може и да съществуват, и вярата, че някъде другаде във Вселената има съзнателен живот, не противоречи на вярата в Бог, твърди главният астроном на Ватикана. Според преподобния Хосе Габриел Фунес, който оглавява ватиканската обсерватория, вероятността да съществуват различни форми на живот, вкл. притежаващи интелект и душа, е доста голяма предвид необятността на вселената с безбройните галактики и звезди в нея.

Фунес е международно признат специалист и си сътрудничи с университети в различни страни. Той обяснява идеите си в интервю за ватиканския вестник “Осерваторе романо”, озаглавено “Извънземният е мой ближен”.
Както Творението на Земята има безброй видове, така е възможно да има същества, които също да са Божии творения, но на друго място. Ние не можем да слагаме граници на творческата свобода на Бога, смята преподобният. По думите му ако съществуват, извънземните биха били наши “ближни”
Според Фунес извънземните не са били посетени от Христос, тъй като “въплъщението е уникално и неповторимо събитие”. Той обаче е убеден, че и тези далечни наши ближни по някакъв начин имат възможността да се радват на Божията милост и любов. Същевременно признава, че някои извънземни, ако те съществуват, може да са свободни от първородния грях.
Преподобният подчертава, че науката, особено астрономията, не противоречи на религията. Самият папа Бенедикт XVI е превърнал изследването на връзката между наука и вяра в основен акцент на папството си.
Според Фунес теорията за Големия взрив е “най-правдоподобното и разумно” обяснение на създаването на Вселената. Наскоро, почти 400 години след процеса, на който Галилео Галилей е бил обвинен от католическата църква в ерес, Ватикана реши напълно да възстанови доброто му име, като издигне негов паметник в пределите на папската държава. Междувременно известният богослов Алексей Осипов, който е професор в Московската духовна академия, заяви, че православието не допуска възможността за извънземни цивилизации, притежаващи разум.  В интервю за портала “Интерфакс-Религия” той посочи, че тази позиция се основава първо на факта, че в Новия завет не се споменава за извънземни форми на разумен живот. Второ, в църквата е имало много хора, които са постигали най-висока степен на богоподобие и святост, но нито един от тях никога не е говорил за това, макар да са говорили за много други неща.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*